Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1. Dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki doprowadzamy do temperatury pokojowej. W misce mieszamy wszystkie składniki (zakwas, mąkę i wodę), przykrywamy miskę folią i pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu (ok. 8-10 godzin).
przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
2. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju aż nabierze koloru, dodajemy miód, słonecznik oraz pieprz i karmelizujemy jeszcze chwilę, następnie studzimy.
wyrabianie
600 min
wyrabianie
3. Do dużej miski przekładamy aktywny zaczyn, dodajemy mąkę, cebulę, sól, piwo. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8-10 godzin.
formowanie
2 min
formowanie
4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy do formy keksówki posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej pergaminem (wymiary 10 x 30cm)
wyrastanie
240 min
wyrastanie
5. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię ciasta mokrą ręką lub mokrą łyżką, przykrywamy foremkę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 - 4 godziny.
pieczenie
45 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Formę wkładamy do rozgrzanego pieca (ja dodatkowo posypałam je z wierzchu jeszcze bułką tartą) . Boki piekarnika można dodatkowo spryskać wodą, aby zaparował. Pieczemy ok. 40-45 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Eva 14 czerwca 2021 o 23:23
    Ocena:

    Upiekłam całe mnóstwo wypieków z tej strony. Ten chlebek zrobiłam na babski wyjazd,koleżanki pytały, gdzie kupiłam taki pyszny chlebek 😊

  • Ania 8 listopada 2020 o 09:40

    cześć Tosiu,
    super przepis, pyszny chlebek. Mam jedno pytanie, może będziesz miała pomysł jak rozwikłać tę zagadkę:
    zrobiłam ciasto na chlebek zgodnie z przepisem i zachowałam podane czasy wyrastania. Przekładając do keksówki, podzieliłam ciasto na dwie części – większość do keksówki 28×10 oraz małą część do naczynia 16×12. Zawsze tak robię korzystając z Twoich przepisów, gdyż nie jesteśmy w stanie zjeść całego dużego chleba za jednym razem, więc mały mrożę na później. Chlebki wyrastały razem tyle samo (4h w fazie końcowej), przykryte ściereczką. Następnie razem zostały włożone do nagrzanego piekarnika, piekły się tyle samo. Duży chlebek wyszedł super, natomiast w małym górna skórka oderwała się i utworzyła się przestrzeń powietrza, dziura między skórką, a resztą chleba. Wiesz, co może być przyczyną? Piekę chleby od prawie roku, zakwas jest dość stabilny, mocny, chleby wyrastają bez zarzutu, choć pierwszy raz piekłam z dodatkami innymi niż ziarenka.

    Będę bardzo wdzięczna za pomoc!

    • Tosia 21 stycznia 2021 o 19:49

      Wydaje mi się, że w małej keksówce ciasto wyrosło szybciej i być może tez był za długi czas pieczenia dla niego, albo to kwestia uformowania po prostu. Zawsze można ładnie naciąć z wierzchu by sam naturalnie pękł.
      Powodzenia!

  • Tomasz 1 lipca 2017 o 11:17

    Witam

    Czy ciasto musi wyrastac 2 razy? Czy mozna odrazu po wymieszaniu skladnikow dac ciasto do foremki?

    Pozdrawiam

    Tom

    • Tosia 2 lipca 2017 o 22:25

      Dzień dobry,
      Można ewentualnie zrobić tka, aby ciasto od początku wyrastało w keksówce, proszę jednak nie skracać przy tym czasu 🙂

  • pandominox 16 maja 2017 o 08:12

    A jaki rodzaj piwa zastosować – piwo klasyczne jasne (pilzner), czy może ciemne/porter (np. koźlak)?

    • Tosia 16 maja 2017 o 10:29

      To już zależy jaki efekt chcemy uzyskać, na jakim smaku i kolorze wypieku nam zależy. Dobrze się sprawdzą zarówno jasne, jak i ciemne piwa 🙂

  • Krzysiek 21 lutego 2016 o 20:33

    Chleb bajka , nie zdążył dobrze ostygnąć już połowy nie ma . Zapach i smak smażonej cebulki . jutro rano wstawiam zaczyn na nowo .
    Ja użyłem maki pół na pół żytniej 720 i pełnoziarnistej . Bez miodu ale za to pestki dyni i słonecznika . Wyszedł super wilgotny i z fajnymi dziurkami

  • Kataryna 14 lutego 2016 o 20:57

    Kurcze, jak widzę te dziurki, to aż mi się chce zacząć hodować zakwas… pomyślę o tym. 🙂

  • Gucio 12 lutego 2016 o 21:58

    Bardzo ładna fotorelacja i dziękuję za pomysł na słonecznikowo-cebulkowy dodatek. Do kolejnego spotkanie przy wirtualnym piecu.

  • Ela 11 lutego 2016 o 13:57

    Ale piękny Twój chleb! Miód faktycznie bardzo tu pasuje. Dziękuję za wspólne lutowe pieczenie.

  • Beata 10 lutego 2016 o 17:43

    Modyfikacja pyszna! Chleb bardzo smakowicie wygląda, pozdrawiam :0

  • Kulinarne przygody Gatity 9 lutego 2016 o 19:33

    Piękny chlebek, piękne dziurki :-).
    Dziękuję za wspólny czas.

  • Marzena 9 lutego 2016 o 11:04

    Pięknie Ci się upiekł, wygląda bardzo apetycznie. I ten dodatek miodu i słonecznika wypadł super:-) Dzięki za wspólny czas:-)

  • Dorota 9 lutego 2016 o 11:02

    Ja tez uwielbiam te żytnie zakwasowce, są mega 🙂 Tój jest rewelacyjny, super się upiekł 🙂
    Dziekuje za wspólne pieczenie i do następnego 🙂

  • Konwalie w kuchni 9 lutego 2016 o 10:24

    Smakowita modyfikacja, a kromki niesamowicie apetyczne.:)

    • Ela 20 lutego 2024 o 20:54

      Witam.przepraszam co w przepisie oznacza zacznu? 170 g?

      • Małgosia 21 lutego 2024 o 10:08

        Przepraszam, tu mamy niefortunną literówkę. Chodzi o zaczyn, który powstaje po zmieszaniu mąki wody i zakwasu po 8-10 godzinach fermentacji.

  • Jswm 9 lutego 2016 o 09:57

    Ja tym razem nie pieklam, ale myślę, że dodatek miodu byl świetnym pomyslem. Cudne kromeczki i na pewno bardzo smaczne.

  • Kamila 8 lutego 2016 o 22:05

    O tak pestki i miód to znakomity pomysł! Dziękuję za lutowe wspólne chwile!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej