Przepis

wyrabianie
15 min
wyrabianie
1. Wszystkie składniki suche mieszamy w dużej misce. Stopniowo zarabiając ciasto wlewamy wodę, a następnie zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto na chleb.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto chlebowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika.
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasto na chleb paprykowy wykładamy na blat oprószony lekko mąką i formujemy okrągły bochenek.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Uformowany bochenek przekładamy do koszyka rozrostowego i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
nacinanie
10 min
nacinanie
5. Wyrośnięty bochenek wyjmujemy z koszyka, związujemy i nacinamy ostrym nożem wg uznania.
pieczenie
45 min
pieczenie
6. Chleb pieczemy w 230 stopniach C przez około 40-45 minut lub tak długo, dopóki nie będzie właściwie zarumieniony.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Piekarzyna 15 października 2020 o 10:12

    Proponuje pomieszać mąkę pszenną:
    300g typ 650
    150g typ 500. Standardowa waga chleba pszennego.
    Czas pieczenia 30min.
    No i te prochy (drożdże), lepsza opcją byly by naturalne. W proszku drożdże sa uszlachetnione chemia typu LIMO albo BOCIAN. Prochy tego typu są już standardem w kazdym kilogramie mąki. A te oregano spoko sprawa. Dzik

  • kaja 17 listopada 2012 o 08:26

    chlebek super, bardzo smakował mojej rodzince, następnym razem muszę upiec 2szt, :))))

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita o smaku swojskiego masełka
Smakowita o smaku swojskiego masełka
Z czym zjeść kromkę wiejskiego chleba? Smakowita o smaku swojskiego masełka to prawdziwe dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej