Kolejna propozycja ze śliwkami w roli głównej. Tym razem dodałam je do ciasta na chleb orkiszowy na zakwasie. Połówkami owoców ozdobiłam też wierzch chleba. Do ciasta można dodać miód i cynamon i pójść w słodką stronę lub np. rozmaryn, aby dodać mu jeszcze niesamowitego aromatu.
Ciasto wyrastało w wiklinowym koszyku, ale można je również po pierwszym wyrobieniu przełożyć do keksówki i upiec w prostokątnej formie 🙂
Tosiu,
poproszę o przepis na chleb orkiszowy z mąki orkiszowej ciemnej typ 1700. Maka z młyna. Zakwas na mące żytniej 2000, też z młyna.
Dziękuję i pozdrawiam
Może spróbuj Prostego chleba orkiszowego na zakwasie, który mamy na naszej stronie już od dosyć dawna, ale wciąż cieszy się dużą popularnością. Mam nadzieję, że spełni Twoje oczekiwania.
U mnie niestety po wyjęciu z koszyka znacznie opadł, co może być przyczyną?
Być może za długo wyrastał, albo zakwas był zbyt płynny, a przez też ciasto lejące, powodów może być wiele. Ale mimo wszystko się udał?
Niestety nie – jak glina 🙁
A jak można otrzymać zakwas ?
Zapraszam do przeczytania poradników o zakwasie: https://smakowitychleb.pl/porada/zakwas-zytni-krok-po-kroku/ + https://smakowitychleb.pl/porada/ciasto-na-zakwasie-krok-po-kroku/
Wspaniały przepis, upiekłam wczoraj, zmieniłam tylko zakwas na orkiszowy 🙂
Super, taki modyfikacje mile widziane 🙂
O takim chlebie właśnie marzyłam 🙂 Wyszedł pyszny i chrupiący. Też się zastanawiałam co do tego termoobiegu 😉
Super 🙂 Ale już wszystko wiadomo? Termoobieg tylko na początek.
Właśnie go piekę,ale mam wątpliwości co do jednego – czy przez te końcowe 27 minut pieczemy już bez termoobiegu?
Tak, termoobieg tylko na początku 🙂