Przepis

przygotowanie składników
5 min
przygotowanie składników

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, dokarmiony zakwas, sól.

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta

2. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy 5 minut.

pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie

3. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 godziny, w tym czasie składamy ciasto co 30-40 minut lub rzadziej, jeśli jest wystarczająco silne.

formowanie chleba
5 min
formowanie chleba

4. Po tym czasie przekładam ciasto na oprószony mąką blat, formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką i przykrywamy ściereczką.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

5. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

6. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę, możemy go dodatkowo naciąć. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Ewelina 1 września 2021 o 10:48

    Witam, mam pytanie bardziej ogólne, nie koniecznie tylko do tego chlebka 🙈 Czy z ciasta na chleb mogę zagnieść bułeczki? Oczywiście skrócić czas pieczenia.

  • Dorotty 29 lipca 2020 o 20:02
    Ocena:

    Kolejny super przepis z tej strony, uwielbiam Twoje chlebki. Nie mogę tylko sobie poradzić z pękaniem pieczywa, nacinam górę ale i tak boki pękają. Pewnie to wina papieru do pieczenia, hm…

  • Krzysiek 16 listopada 2019 o 21:16

    Podpisy pod zdjęciami nijak się mają do zdjęcia. Najważniejsze zdjęcia czyli konsystencja ciasta i sposób zagniatania pominięto.

    • Tosia 20 listopada 2019 o 16:39

      A czy zdjęcie konsystencji ciasta naprawdę tak wiele zmieni? Czasem się tak zdarzy w kuchni, że nie da się zrobić zdjęcia na każdym etapie powstawania chleba. Ostatecznie najważniejszy jest przepis i efekt końcowy jak ma wyglądać chleb.

  • Dana 28 lutego 2018 o 21:33

    czy konieczne jest to wyrabianie co pół godz? On tak pięknie wyrasta, że aż żal ruszać?!

    • Tosia 4 marca 2018 o 20:19

      Będą mniejsze dziurki i miąższ mniej elastyczne, ale można zrezygnować z tego wielokrotnego wyrabiania 🙂

  • Agnieszka 26 września 2017 o 14:10

    Witam ja kupilam make orkiszowa typ 650 nie pisze czy to pelnowartosciowa czy tez jasna. Slyszala pani o takiej mace I czy bedzie sie nadawac do chleba?

    • Tosia 27 września 2017 o 21:59

      Typ 650 to mąka jasna 🙂
      Jak najbardziej się nadaje, jest mnóstwo przepisów na blogu z mąką orkiszową jasną.

  • Ewa 28 stycznia 2017 o 21:22

    Nie miałam odpowiedniej ilości mąki orkiszowej, dodałam pszenną pełnoziarnistą ok 200 g. Mix wyszedł super. Chleb pycha.

  • Ela 4 października 2016 o 11:28

    A czy ten chleb można upiec w automacie? Mam świetny sprzet i od dawna w nim pieke. A jak zobaczylam w tym przepisie kasze jaglana, ktora uwielbiam to bardzo chialabym sprobowac 🙂

    • Tosia 4 października 2016 o 15:43

      Nie bardzo, bo automaty nie mają tak długiego programu na chleby na zakwasie. W trakcie wyrastania trzeba by go wyłączyć i później po 4 h ustawić tylko samo pieczenie. Jeśli ma Pani doświadczenie w takich modyfikacjach to ok, jest to do zrobienia 🙂

  • Joanna 25 września 2016 o 07:42

    Chlebek po prostu SMAKOWITY! Kasza jaglana często gości na moim stole, w wersji na słono i na słodko 🙂 Wczoraj wieczorem upiekłam Wasz chleb na zakwasie orkiszowym ponieważ „nie toleruję żyta” i jestem zachwycona!!! Chleb jest wilgotny i ma wspaniały smak.
    Serdecznie pozdrawiam 🙂

    • Tosia 25 września 2016 o 22:27

      Super, bardzo się cieszę, że przepis się spodobał, modyfikacja z zakwasem jak najbardziej mile widziana. A jeszcze mogę dodać, że bloga prowadzę sama 🙂
      Dzięki za komentarz i udanych wypieków!

  • Eliza 22 września 2016 o 13:15

    Witam! 🙂 obecnie mam w domu jedynie mąkę orkiszową pełnoziarnistą, czy mogę jej użyć do wypieku tego chleba? Ewentualnie prosić o jakiś przepis w którym mogłabym ją wykorzystać? pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Tosia 22 września 2016 o 19:26

      Dzień dobry,
      Można do tego chleba, ale wtedy będzie trzeba dać więcej wody i kontrolować konsystencję ciasta przy wyrabianiu. Z samej mąki pełnoziarnistej orkiszowej znajdzie Pani przepis tu: https://smakowitychleb.pl/prosty-chleb-orkiszowy-na-zakwasie/
      Pozdrawiam 🙂

      • Karolina 8 listopada 2016 o 13:59

        A ze smaku mu ubędzie? Też mam aktualnie orkiszowa albo pełnoziarnista albo tortowa a kusi mnie ten chlebek bardzo 🙂

        • Tosia 8 listopada 2016 o 15:36

          Wszystko to już kwestia naszego podniebienia, ja lubię pełnoziarniste chleby, ale np. jak ktoś całe życie je tylko białe chleby to może mieć z tym smakiem problem 🙂 Tortowej bym do chleba nie brała.

  • Jadwiga 15 września 2016 o 06:14

    Proszę mi powiedzieć jak się robi zakwas do chkeba

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem
Czarnuszka? Pieprz? Małe ziarenka ale z charakterem dodają smaku! Smakowita pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem.
Więcej o tym wariancie
Nasiona lnu
Nasiona lnu
Maleńkie, złote lub brązowe nasiona lnu charakteryzują się delikatnym orzechowo-gorzkawym smakiem. Siemię lniane można spożywać w całości lub w postaci zmielonej. Nasiona lnu doskonale wzbogacają wypieki …
Dowiedz się więcej