Dzisiaj coś dla miłośników kaszy jaglanej, która jest bardzo łaskawa dla naszego organizmu i działa odkwaszająco. Warto ją przemycać w swojej kuchni, nawet chleba.
Zostało mi z obiadu trochę ugotowanej kaszy i dodałam ją do ciasta na chleb orkiszowy na zakwasie. Tym razem sięgnęłam po owalny wiklinowy koszyk, ale tak naprawdę możecie ten chleb upiec takę z okrągłej wersji, a nawet w keksówce. Jeśli wybierzecie formę, to przełóżcie do niej ciasto po wyrastaniu w misie 🙂
Witam, mam pytanie bardziej ogólne, nie koniecznie tylko do tego chlebka 🙈 Czy z ciasta na chleb mogę zagnieść bułeczki? Oczywiście skrócić czas pieczenia.
Zazwyczaj jest to jak najbardziej możliwe. Jedynie przy chlebach, którym kształt nadaje foremka może (chociaż wcale nie musi, zależy od przepisu i składu) być problem z formowaniem.
Dziękuję za odpowiedź 😊
Polecam się 🙂
Kolejny super przepis z tej strony, uwielbiam Twoje chlebki. Nie mogę tylko sobie poradzić z pękaniem pieczywa, nacinam górę ale i tak boki pękają. Pewnie to wina papieru do pieczenia, hm…
Podpisy pod zdjęciami nijak się mają do zdjęcia. Najważniejsze zdjęcia czyli konsystencja ciasta i sposób zagniatania pominięto.
A czy zdjęcie konsystencji ciasta naprawdę tak wiele zmieni? Czasem się tak zdarzy w kuchni, że nie da się zrobić zdjęcia na każdym etapie powstawania chleba. Ostatecznie najważniejszy jest przepis i efekt końcowy jak ma wyglądać chleb.
czy konieczne jest to wyrabianie co pół godz? On tak pięknie wyrasta, że aż żal ruszać?!
Będą mniejsze dziurki i miąższ mniej elastyczne, ale można zrezygnować z tego wielokrotnego wyrabiania 🙂
Witam ja kupilam make orkiszowa typ 650 nie pisze czy to pelnowartosciowa czy tez jasna. Slyszala pani o takiej mace I czy bedzie sie nadawac do chleba?
Typ 650 to mąka jasna 🙂
Jak najbardziej się nadaje, jest mnóstwo przepisów na blogu z mąką orkiszową jasną.
Nie miałam odpowiedniej ilości mąki orkiszowej, dodałam pszenną pełnoziarnistą ok 200 g. Mix wyszedł super. Chleb pycha.
Super!
A czy ten chleb można upiec w automacie? Mam świetny sprzet i od dawna w nim pieke. A jak zobaczylam w tym przepisie kasze jaglana, ktora uwielbiam to bardzo chialabym sprobowac 🙂
Nie bardzo, bo automaty nie mają tak długiego programu na chleby na zakwasie. W trakcie wyrastania trzeba by go wyłączyć i później po 4 h ustawić tylko samo pieczenie. Jeśli ma Pani doświadczenie w takich modyfikacjach to ok, jest to do zrobienia 🙂
Chlebek po prostu SMAKOWITY! Kasza jaglana często gości na moim stole, w wersji na słono i na słodko 🙂 Wczoraj wieczorem upiekłam Wasz chleb na zakwasie orkiszowym ponieważ „nie toleruję żyta” i jestem zachwycona!!! Chleb jest wilgotny i ma wspaniały smak.
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Super, bardzo się cieszę, że przepis się spodobał, modyfikacja z zakwasem jak najbardziej mile widziana. A jeszcze mogę dodać, że bloga prowadzę sama 🙂
Dzięki za komentarz i udanych wypieków!
Witam! 🙂 obecnie mam w domu jedynie mąkę orkiszową pełnoziarnistą, czy mogę jej użyć do wypieku tego chleba? Ewentualnie prosić o jakiś przepis w którym mogłabym ją wykorzystać? pozdrawiam serdecznie 🙂
Dzień dobry,
Można do tego chleba, ale wtedy będzie trzeba dać więcej wody i kontrolować konsystencję ciasta przy wyrabianiu. Z samej mąki pełnoziarnistej orkiszowej znajdzie Pani przepis tu: https://smakowitychleb.pl/prosty-chleb-orkiszowy-na-zakwasie/
Pozdrawiam 🙂
A ze smaku mu ubędzie? Też mam aktualnie orkiszowa albo pełnoziarnista albo tortowa a kusi mnie ten chlebek bardzo 🙂
Wszystko to już kwestia naszego podniebienia, ja lubię pełnoziarniste chleby, ale np. jak ktoś całe życie je tylko białe chleby to może mieć z tym smakiem problem 🙂 Tortowej bym do chleba nie brała.
Witam. A dlaczego tortowej orkiszowej nie do chleba?
Okriszowa jasna do chleba jest ok, nie nadaje się za to za bardzo tortowa pszenna typ 450.
Proszę mi powiedzieć jak się robi zakwas do chkeba
Poradniki o zakwasie znajdzie Pani tutaj: https://smakowitychleb.pl/kategoria/zakwas/ 🙂