Lubicie pełne smaku chleby na zakwasie żytnim, ale niezbyt kwaśne? Ten chleb będzie Wam smakował! I, co ciekawe, ten chleb bardzo długo pozostaje przyjemnie wilgotny – nawet do kilku dni.
Lubicie pełne smaku chleby na zakwasie żytnim, ale niezbyt kwaśne? Ten chleb będzie Wam smakował! I, co ciekawe, ten chleb bardzo długo pozostaje przyjemnie wilgotny – nawet do kilku dni.
letnia woda 300 ml
sól 1,5 łyżeczki
mąka orkiszowa jasna typ 700 200 g
aktywny zakwas żytni 100 g
mąka żytnia typ 720 200 g
8 godz. 40 min.
Czas całkowity
8 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce, aby uzyskały jednolitą konsystencję.
2. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia (lub wcześniej wysmarowanej tłuszczem i odsypanej otrębami) formy o długości ok. 15 cm. Przykryj formę folią aluminiową i odstaw na noc (co najmniej 8 godzin) w ciepłe miejsce.
3. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zdejmij folię z formy i wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Wyjmij chleb z formy i daj mu ostygnąć.