Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce, aby uzyskały jednolitą konsystencję.
wyrastanie
wyrastanie
2. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia (lub wcześniej wysmarowanej tłuszczem i odsypanej otrębami) formy o długości ok. 15 cm. Przykryj formę folią aluminiową i odstaw na noc (co najmniej 8 godzin) w ciepłe miejsce.
pieczenie
pieczenie
3. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni, Zdejmij folię z formy i wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Wyjmij chleb z formy i daj mu ostygnąć.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.5 z 8 ocen
Czas całkowity: 8 godz 40 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 40 min