Ten bochenek jest dość niezwykły w smaku. Nie dość, że jest zrobiony na zakwasie żytnim, co nie tylko ukazuje jego zdrowe oblicze (gdzie ówcześnie w sklepach można znaleźć prawdziwy, nie napakowany konserwantami chleb na zakwasie!) to również dodaje mu nietypowego smaku.

Niektórzy nie lubią kwaskowatego smaku zakwasu. Przyznam się, że i mi czasem zbyt duża ilość przeszkadza. Tu natomiast jest to wyczuwalne, lecz nie nachalne.

chleb orkiszowo-żytni

Dzięki zakwasowi chleb nabiera nieco cięższej, wilgotnej konsystencji. I ta wspaniała konsystencja, z pomocą mąki orkiszowej, która również podobnie na nią wpływa, sprawia, że ten chleb jest prawie niezniszczalny. Przekonajcie się sami, że nawet po kilku dniach, po odkrojeniu kromki jest ona wciąż niczym świeża!

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie żytnim
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej typ 700
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce, aby uzyskały jednolitą konsystencję.
  2. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia (lub wcześniej wysmarowanej tłuszczem i odsypanej otrębami) formy o długości ok. 15 cm.
  3. Przykryj formę folią aluminiową i odstaw na noc (co najmniej 8 godzin) w ciepłe miejsce.
  4. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni,
  5. Zdejmij folię z formy i wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 minut.
  6. Wyjmij chleb z formy i daj mu ostygnąć.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 4.43 z 7 ocen