Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce, aby uzyskały jednolitą konsystencję.

wyrastanie
480 min
wyrastanie

2. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia (lub wcześniej wysmarowanej tłuszczem i odsypanej otrębami) formy o długości ok. 15 cm. Przykryj formę folią aluminiową i odstaw na noc (co najmniej 8 godzin) w ciepłe miejsce.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zdejmij folię z formy i wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Wyjmij chleb z formy i daj mu ostygnąć.

Ocena czytelników: 4.5 z 8 ocen

Wasze komentarze

  • Renata 29 września 2021 o 09:18

    Dzień dobry,
    mam problem, ponieważ chleb po nocnym wyrastaniu dosłownie wylał mi się z foremek na stół. Było to drugie podejście do tego chleba, za pierwszym razem też urósł ponad formy, ale dzisiaj dosłownie wykipiał. Piekę przeważnie chleby z samej mąki żytniej i nie mam doświadczeń z mąką orkiszową. I teraz mam dylemat co zrobić, chyba powinnam zmniejszyć ilość zakwasu ( mam mocny kilkuletni), bo chleb w smaku mi odpowiada i chciałabym go piec. Dodam, że do chlebów żytnich dodaję dużo mniej zakwasu niż jest w przepisie na orkiszowo-żytni. Proszę o jakąś wskazówkę. Pozdrawiam

    • Małgosia 29 września 2021 o 11:24

      Chleb zdecydowanie za długo wyrasta. Można spróbować obniżyć temperaturę w lodówce lub skrócić czas garowania. Zmniejszenie ilości zakwasu też powinno pomóc. Przy dobrej mące i mocnym zakwasie tak bywa i w sumie nie pozostaje nic tylko się cieszyć i dostosować do ciasta.

  • Elzbieta 4 lutego 2021 o 12:09

    Tosiu,

    już we wcześniejszym poście podziękowałam za szybką odpowiedź, ale posta nie widzę.

    Mam pytania do Wszystkich i do Tosi oczywiście; oto ono:

    1/ jaka ma być konsystencja surowego ciasta?

    2/ jeżeli ciasto wydaje się zbyt „ścisłe” to czy należy dodać wody czy zakwasu?

    Poprzedni chleb uratowałam dodając do już wyrobionego ciasta drożdży. Jest smaczny, a raczej był. Zrobiłam smalec z jabłkiem i z majerankiem. Trochę bałam się ilości jabłka, ale końcowy efekt bombowy zwłaszcza z chlebem.

    Wszystkich serdecznie pozdrawiam
    Elżbieta

  • Elzbieta 27 stycznia 2021 o 13:29

    Witam wszystkich amatorów domowego chleba i przede wszystkim autorkę bloga.

    Po długiej przerwie wracam do pieczenia chleba wg. powyższego przepisu. Mąki przesiałam, zakwas cudnie gęsty i bomblujący. JEDNAK ciasto wydaje mi się dosyć zbite. Czy takie ma być, czy to mój bład?

    Mąki świeże z młyna. Na szczęście jeszcze istnieją.

    pozdrawiam

    • Tosia 27 stycznia 2021 o 21:15

      Być może mąka była grubsza, bo z młyna, czyli mniej zmielona i wymagała więcej wody i rozjechały się proporcje. Chleby na mące żytniej są cięższe, ale nie powinny być zbite. Zależy też jaki to był typ mąki, bo w przepisie jest jasna żytnia 🙂

  • Adrianna 7 października 2020 o 10:10

    Cześć.
    Jestem nowicjuszka jeśli chodzi o pieczenie chleba na zakwasie, ale z Wami już mi kilka wyszło 😀
    Ten przepis robię po raz pierwszy, mam pytanie, do proporcji 250g mąki żytniej razowej i 250g orkiszowej razowej dodałam 200g zakwasu, nie wiem dlaczego po przeczytani instrukcji tyle mi się w głowie zapamiętało. Czy coś z tego wyjdzie?

    • Tosia 8 października 2020 o 14:28

      Tak, ale być może będzie musiał rosnąć krócej by nie stał się kwaśny i zapadnięty. Powodzenia z wypiekami 🙂

  • Ewa 29 maja 2020 o 22:22

    Przepraszam, ale nie załapałam, jakie wymiary keksówki? 🙂

  • Marek 22 lutego 2019 o 23:41
    Ocena:

    Dostałem 2 tygodnie temu od córki zakwas i dzisiaj upiekłem już trzeci bochenek. Póki co, odpukać, wszystkie wyszły pięknie wyrośnięte i pyszne. Wysypanie formy wysmarowanej masłem otrębami dodaje fajny smaczek.
    Korci mnie aby zamiast mąki żytniej pytlowej typu 720 użyć żytnią razową typu 2000. Czy chleb będzie bardziej podobny do razowego. Czy macie jakieś rady w związku z tym do np. proporcji składników.
    Jak na razie regularnie dokarmiam zakwas i pracuje bardzo dobrze. Jakie zachować tempo namnażania zakwasy gdybym chciał komuś ofiarować słoik i zarazić go pieczeniem chleba lub sam zwiększyć produkcję. W razie potrzeby zapewne można go samemu zrobić. Jaki jest przepis?
    Pozdrawiam

  • Gosia 24 września 2018 o 10:53

    O ile zwiekszyc skladniki zeby chlebek wyszedl na foremke 12×24?

  • Marek 2 października 2017 o 01:51

    To nasz trzeci tydzien z wlasnym chlebkiem . Zakwas robiony od podstaw.Super przepis ! Chlebek znika w mgnieniu oka.Zwiekszylem ilosc skladnikow o 50 procent ze wzgledu na wieksze keksowki,przy czym zakwasu dodaje 70 procent .wychodzi piekny , lekko ponad kilogramowy cudowny w smaku I wygladzie chlebek.! Dziekuje bardzo !

  • Basia 15 listopada 2016 o 21:36
    Ocena:

    Chleb jest wyśmienity!!! Jedyne co to nie wiem jak u Was ale mój chleb po pięciu godzinach podjął próbę ucieczki z formy ??? więc nie trzymałam go przepisowe minimum 8 godzin, tylko rozgrzałam piekarnik i….. już połowy nie ma???? pyszny, szybki, łatwy i bezproblemowy. Dziękuję!!! Kolejny przepis wypróbowany i znów sukces!!!

  • Lilla 29 sierpnia 2015 o 20:30
    Ocena:

    W porównaniu z chlebem pszenno-żytnim ten jest troszkę mniej wilgotny. Jak dla mnie super. Chleb orkiszowo-żytni z piekarni miał inny kolor i był przesolony… Dzięki temu, że piekę w keksówkach mogę upiec trzy chleby na raz. Fajnie, bo mam kilka ulubionych, które można piec w podobnej temp.
    dziękuję za kolejny przepis:) pozdrawiam:)

  • Iness 3 kwietnia 2015 o 11:55
    Ocena:

    Chleb pych. Dawno tak dobrego nie jedliśmy 🙂 Polecam.

  • Ewa 11 marca 2015 o 14:19

    Bardzo smaczny chlebek 🙂

  • Kasia 6 stycznia 2015 o 18:01

    Witam, czy pasują do tego chleba prażone ziarna słonecznika? Mam dużo słonecznika, a chciałabym upiec ten chlebek.

    • Śliwka 9 stycznia 2015 o 11:12

      Oczywiście! Można dodać na przykład 50 g, żeby za mocno nie obciążyć ciasta.

      Pozdrawiam,

  • D 23 czerwca 2014 o 21:29

    Juz kilka chlebow z Wami upiekłam:). Jezeli szukam przepisu to tylko na Waszej stronie.
    Mam pytanie, czy jezeli dodam 300 g maki orkiszowej i 300g maki razowej i (przykladowo) 150g aktywnego zakwasu to chleb tez powinien wyjsc? Formy 15cm nie posiadam dlatego pytam o wieksza ilosc maki.
    Bede wdzieczna za odpowiedz, pozdrawiam

    • Śliwka 23 czerwca 2014 o 23:03

      Dzień dobry,

      Taka ilość zakwasu zdecydowanie powinna „unieść” chleb do góry. Proszę tylko mieszając mąkę z zakwasem i wodą trzymać się opisanej w przepisie konsystencji i wszystko powinno się udać.

      Pozdrawiam

  • Kermit 21 marca 2014 o 18:19

    Czy moge zastąpić maki ich wyższymi typami.? Czy zmienia sie wtedy czas wyrastaniu lub pieczenia? To bedzie mój pierwszy chleb mam nadzieje ze wyjdzie, choć wiem ze nie rzadko pierwsze razy z pieczeniem nie sa udane.
    Pozdrawiam trzymajcie kciuki! 🙂

    • Śliwka 24 marca 2014 o 10:16

      Oczywiście można zastąpić mąki wyższymi typami, jednak chleb już nie będzie taki sam. Ciasto przy wyrabianiu będzie twardsze i zwykle będzie potrzebować nieco więcej czasu na wyrośnięcie. Ale oczywiście nie ma przeciwwskazań, choć raczej nie polecałabym wyższych typów dla początkujących:)
      Pozdrawiam

  • Joanna 13 marca 2014 o 14:01

    Jestem nowicjuszką w temacie pieczenia chleba, choć zaawansowaną wiekiem 🙂 Do tej pory piekłam m.in. chleb żytni na zakwasie wg Waszego przepisu, dzisiaj zabieram się za orkiszowo-żytni.
    Zakwas otrzymałam ok 2 mies. temu wraz z przepisem na chleb wieloziarnisty i za każdym razem, gdy go piekę odkładam trochę gotowego ciasta (jest zupełnie bez drożdży) jako zakwas, wykorzystując później do innych chlebków.

    Gratuluję autorkom najlepszej (wg mnie oczywiście) stronki o pieczeniu chleba. Dziewczyny, macie fantastyczne przepisy – zabrakło mi „miejsca” w zakładkach, bo zamierzam wykorzystać każdy przepis, który wpadnie mi w oko 😉
    Po wpisach wnioskuję, że jesteście z Trójmiasta, bardzo mnie cieszy, że są u nas takie przedsiębiorcze dziewczyny 🙂
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Magdalena 16 grudnia 2013 o 19:14

    Witam,

    Bardzo dziękuję za Wasze przepisy. Wczoraj upiekłam mój pierwszy żytni chlebuś na zakwasie 🙂 Cudo. Może jeszcze nieidealny, ale pycha. Już zniknął cały! Myślałam, że to trudniejsze 🙂

    Mam pytanie co do folii aluminiowej w tym przepisie. Chlebek żytni przykryłam ściereczką, a ten przykrywamy folią. Czy jest ona konieczna? Czy to kwestia zatrzymania wody w chlebku?

    Pozdrawiam!!

    • Śliwka 9 stycznia 2014 o 11:30

      Nie ma to większego znaczenia. Lubię przykrywać chleb folią gdyż później wysycha, ale materiałowa szmatka też świetnie się sprawdzi. Pozdrawiam:)

  • Marta 15 grudnia 2013 o 20:30

    Witam.
    Ostatnio kupiłam mąkę z płaskurki i mam ochotę użyć jej do chleba zamiast mąki orkiszowej. Myślę, że chlebek powinien być równie dobry. Pozdrawiam

  • Marta 15 listopada 2013 o 17:39
    Ocena:

    Witam.
    Do tej pory moim ulubionym chlebem był chleb żytni na zakwasie, ale po upieczeniu tego chleba zdecydowanie zajął pierwsze miejsce. Mam tylko problem bo nie zawsze mogę dostać mąkę orkiszową , czy zastąpienie jej mąką pszenną chlebową będzie dużym „wykroczeniem”? Pozdrawiam

    • Śliwka 23 listopada 2013 o 10:24

      Dzień dobry,

      Oczywiście można zastąpić mąkę orkiszową mąką pszenną chlebową, jednak wtedy, mimo że chleb na pewno się uda, będzie miał inną konsystencję niż z dodatkiem mąki orkiszowej.
      Pozdrawiam!

  • Kamila 31 października 2013 o 11:25

    Hej : ) mam male pytanie 🙂 zakwas robilam wg Twojego przepisu no i wydaje mi sie ze wyszedl 🙂 i zrobilam wlasnie ten chlebek tylko ze wyszedl mi jak gąbka nie wiem czemu 🙂 moze Ty masz jakas teorie?
    Ogolnie jest dobry tylko taki smieszny wyszedl 🙂

    • Śliwka 5 listopada 2013 o 23:21

      Hm, trudno mi powiedzieć, gdzie leży problem. Chleby na zakwasie są ogólnie lekko „gąbczaste”, taka ich natura. Świeżo zrobiony zakwas może jednak być jeszcze za młody. Proszę do następnych wypieków dodać na przykład szczyptę suszonych drożdży, które pomogą mu się lekko podnieść. Stopniowo, w miarę wzmacniania się zakwasu można zmniejszać ich ilość, aż zakwas będzie na tyle silny, że bez problemu uniesie chleb.
      Pozdrawiam,

  • Dorota A. 11 sierpnia 2013 o 17:13

    To drugi chlebek który pięknie mi wyszedł, z takimi dziurkami w środku:).Już wiem dlaczego poprzednie chleby wychodziły mi zbite i ciężkie, wcześniej nie przesiewałam mąki. Odkąd przesiewam każdą nierazową mąkę wszystkie chlebki rosną wspaniale i bardzo smakują:). Ten chlebek jest przepyszny, ale ja zrobiłam z dodatkiem miodu. Zrobiłam tak jak w przepisie, wszystkie składniki wrzuciłam i wymieszałam. Ciasto jest na tyle elastyczne, że spokojnie można zrobić to łyżką, bez zagniatania.

    • Tosia 12 sierpnia 2013 o 14:25

      Rzeczywiście, przesiewanie mąki wiele zmienia, cieszę się, że chleby wychodzą 🙂 A dodatek miodu do ciasta to świetny i zdrowy pomysł.

  • Moniek 8 lipca 2013 o 19:22

    >gdzie ówcześnie w sklepach można znaleźć prawdziwy,
    >nie napakowany konserwantami chleb na zakwasie!

    Takich miejsc i w Europie i w Ameryce jest całkiem sporo,
    choć niestety nigdzie w Polsce….
    Co ciekawe:
    1) taki chleb bardzo często jest obecnie do kupienia w miejscach,
    które do niedawna słynęły z ohydnego niejadalnego pieczywa
    jak Szwecja czy Anglia.
    2) lokalni Polacy nie należą raczej do wielkich fanów takiego
    pieczywa….bo cena waha się od €10 do €15 za 1kg….

  • Łukasz 28 maja 2013 o 08:05
    Ocena:

    Bardzo dobry. Pyszniutki. Zrobiłem na mąkach razowych. Pozdrawiam 🙂

  • AgnieszkaD 23 maja 2013 o 08:06
    Ocena:

    Chleb jest wspaniały! Właśnie wstawiamy do piekranika drugi bochenek – rodzinie strasznie smakuje i myślę, że nie raz jeszcze zagości na naszym stole!! Sprawdzenie jego świeżości po kilku dniach będzie jednak trudne, bo chleb znika w zatrważającym tempie (test przeprowadzony na piętce trzeciego dnia – chleb faktycznie nadal wilgotny i pyszny). Zabrakło mi mąki orkiszowej, więc dotychczasowe wypieki przygotowywaliśmy z dodatkiem mąki pszennej chlebowej, ale w sobotę wybieramy się do młyna, więc kolejny bochenek będzie na pewno orkiszowo-żytni. Pozdrawiam i dzięki za kolejną świetną inspirację!

  • podcastolog 7 maja 2013 o 00:13
    Ocena:

    Nie wiele tam jest szczegolow . A z tym mieszaniem wszydtkich skladnikow na raz to nie prawda . Moim zdaniem. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do podcastu.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej