Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, majeranek, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odkrawamy mały kawałek, z reszty formujemy okrągły bochenek. Z kawałka ciasta robimy kuleczkę, którą dekorujemy wierzch chleba. Kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Chleb pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut, studzimy na kratce. Następnie przecinamy wzdłuż w 3/4 wysokości i wydrążamy. W chlebie serwujemy żurek, miąższ suszymy i ścieramy na bułkę tartą, a z \\\"czapeczki\\\" robimy kanapkę.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min