O pieczeniu chleba w żeliwnym garnku rozlegle rozpisałam się już kiedyś w naszym Niezbędniku. Dzisiejszy chleb ma piękną rustykalną skórkę i miękki miąższ – spróbujcie koniecznie!
O pieczeniu chleba w żeliwnym garnku rozlegle rozpisałam się już kiedyś w naszym Niezbędniku. Dzisiejszy chleb ma piękną rustykalną skórkę i miękki miąższ – spróbujcie koniecznie!
mąka pszenna typ 650 100 g
letnia woda 330 ml
mąka pszenna typ 650 (dodatkowa porcja) 300 g
sól 2 łyżeczka
aktywny zakwas żytni 120 g
mąka żytnia typ 720 150 g
12 godz. 45 min.
Czas całkowity
12 godz.
Czas wyrastania
45 min.
Czas wypieku
1. Połącz ze sobą w misce zakwas, mąki (oprócz dodatkowej porcji 300 g mąki) i sól. Dolej ciepłą wodę i pomieszaj drewnianą łyżką. Ciasto będzie miało konsystencję przypominającą sam zakwas. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny (można odstawić na dłużej).
2. Dodaj resztę mąki do ciasta, zagnieć tak, aby miało jednolitą konsystencję. Uformuj z ciasta okrągły bochenek na obsypanej mąką stolnicy.
3. Miskę wyłóż materiałową szmatką. Szmatkę obsyp z każdej strony mąką, dość obficie, aby ciasto się nie przykleiło. Wsadź do środka uformowany bochenek i przykryj z góry rogami wystającej szmatki. Wsadź do ciepłego miejsca (na przykład wcześniej rozgrzanego do 60 stopni piekarnika, wyłączonego) na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
4. Po upływie czasu leżakowania, rozgrzej piekarnik do 220 stopni, wsadź żeliwny garnek do środka, wcześniej usuwając z niego plastikowe elementy. Rozgrzewaj garnek co najmniej 30 minut w piekarniku. Wyjmij ostrożnie rozgrzany garnek, używając specjalnych rękawic, żeby się nie poparzyć. Zdejmij przykrywkę i zsuń do środka bochenek z obsypanej mąką szmatki. Przykryj przykrywką i wsadź do piekarnika. Piecz przez 30 minut a następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut aby uzyskać chrupiącą skórkę.