Czy pieczecie chleby na kefirze? Dziś prosta i szybka wersja na drożdżach, idealna na lato! Jaki jest ten bochenek? Niezwykle miękki i delikatny. Po prostu fantastyczny!
Czy pieczecie chleby na kefirze? Dziś prosta i szybka wersja na drożdżach, idealna na lato! Jaki jest ten bochenek? Niezwykle miękki i delikatny. Po prostu fantastyczny!
mąka pszenna typ 650 450 g
sól 1,5 łyżeczki
drożdże suszone instant 1,5 łyżeczki
letnia woda 125 ml
kefir 150 g
3 godz. 30 min.
Czas całkowity
3 godz.
Czas wyrastania
30 min.
Czas wypieku
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, sól i drożdże. Wlej kefir i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj ciasto i powoli dolewaj wodę. Zagniataj i dolewaj aż zagniatane ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
2. Prostokątną formę o długości 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i uklep. Formę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie znacznie wyrosnąć.
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw wyrośnięte ciasto chlebowe i piecz ok. 25-30 minut aż zbrązowieje z góry. Wyjmij chleb z formy i papieru i odstaw do wystygnięcia.
Wasze komentarze