Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, sól i drożdże. Wlej kefir i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj ciasto i powoli dolewaj wodę. Zagniataj i dolewaj aż zagniatane ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.

wyrastanie
180 min
wyrastanie

2. Prostokątną formę o długości 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i uklep. Formę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie znacznie wyrosnąć.

pieczenie
30 min
pieczenie

3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw wyrośnięte ciasto chlebowe i piecz ok. 25-30 minut aż zbrązowieje z góry. Wyjmij chleb z formy i papieru i odstaw do wystygnięcia.

Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej