Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do wysokiej misy, dodajemy drożdże oraz sól. W rondelku gotujemy mleko, aby osiągnęło temperaturę 35-40 stopni. W drugim rondelku rozpuszczamy masło i je studzimy. Mieszamy składniki w misce i stopniowo wlewamy letnie mleko. Gdy składniki się połączą dodajemy roztopione ciasto i dalej wyrabiamy. Po 6 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Kulę z ciasta wkładamy do misy i przykrywamy czystą ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

przygotowanie do drugiego wyrastania
2 min
przygotowanie do drugiego wyrastania

3. Koszyk do wyrastania lub misę obsypujemy płatkami owsianymi.

drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie

4. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy do koszyka i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięty bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nacinamy z wierzchu ostrym nożem.

pieczenie
30 min
pieczenie

6. Pieczemy przez około 30 minut lub do odpowiedniego zarumienienia. Wyciągamy, studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej