Jeśli lubicie proste w smaku i nieskomplikowane chleby drożdżowe, to koniecznie musicie spróbować chleba mlecznego!
Gdy spróbujecie pierwszej kromki być może nie od razu poczujecie, że jest on na bazie mleka. Jednak przy każdym kęsie czuć jego specyficzny i delikatny mleczny posmak.
Jest mięciutki i przepyszny, a płatki owsiane na jego skórce świetnie do niego pasują. W przepisie przewidziałam jedynie 450 g mąki pszennej i już teraz tego żałuję. Gdybym przewidziała jak bardzo jest smaczny i jak szybko znika, upiekłabym go z podwójnej porcji 🙂
Od dziś na pewno będę częściej eksperymentować z mlekiem podczas wypieków chleba.
Czy białko mogę zastąpić żelem z siemienia?
Widzę, że sporo ma Pani pytań, mam nadzieję, że równie chętnie będzie Pani te wszystkie wypieki odtwarzała w kuchni 🙂
W normalnym przepisie gdzie byłoby jajko można by zastąpić je żelem z siemienia lnianego, ale tutaj białko jest tylko do posmarowania wierzchu, więc lniany żel się tu nie sprawdzi. Już lepiej pominąć etap smarowania, albo skropić chleb olejem.
Idealny! 🙂
Chleb mleczny, ale w składnikach ani słowa o mleku… tylko w przepisie. Ile tego mleka?
250 ml, czyli tyle wody w przepisie, już podmieniam na mleko.
Chlebuś pycha, dzieciaki się zajadają ?
Rewelacja!!! Pyszniutki, mięciutki-palce lizać!
Ten chlebek wyszedł doskonale 🙂 jest pyszny 🙂