Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W misce połącz ze sobą mąkę, drożdże i sól. Dodaj tartą marchewkę, a następnie wodę, cały czas zagniatając ciasto. Kiedy osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy o długości 15 cm. Formę przykryj folią do żywności i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość).
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Delikatnie zdejmij folię z formy (najlepiej ją przecinając) i bardzo delikatnie umieść ją w piekarniku, uważając, aby ciasto nie opadło. Piecz przez ok. 30 minut aż bochenek zbrązowieje, a wykałaczka po wsadzeniu jej w bochenek będzie sucha, bez śladów przyklejonego do niej ciasta.
Ocena czytelników: 0 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Basia 22 września 2012 o 18:28

    chciałabym zrobić na zwykłych, świeżych drożdżach. Ile to będzie wg. przepisu?

    • Śliwka 22 września 2012 o 21:06

      Proszę dodać ok. 20 g świeżych drożdży i wcześniej rozpuścić je w części ciepłej wody z dodatkiem łyżeczki cukru.

      Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej