Przepis

przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
1. Drożdże suszone mieszamy w ciepłej wodzie. Dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować.
Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
2. Do rozczynu drożdżowego dodajemy jajko oraz połowę mąki i drożdże. Zaczynamy zagniatać ciasto na chleb. Gdy składniki zaczną się łączyć, dolewamy lekko podgrzane mleko, dosypujemy pozostały cukier, resztę mąki olej oraz sól. Wyrabiamy elastyczne, lekko lepkie ciasto.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Przykrywamy ciasto na chleb filipiński czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
formowanie
10 min
formowanie
4. Ciasto na chleb filipiński dzielimy na dwie części. Z każdej odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki. Układamy w natłuszczonej okrągłej formie w niewielkich odstępach.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
5. Bułeczki w formie odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
35 min
pieczenie
6. Chleb filipiński Pan de Siosa pieczemy w piekarniku przez ok. 30-40 minut w temperaturze 190 stopni C lub do momentu, aż bułeczki zarumienią się na wierzchu. Jeszcze gorące bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej