Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Przygotuj dużą miskę. Połącz ze sobą wszystkie suche składniki, czyli pszenną mąkę chlebową, suszone drożdże i sól. Stopniowo dolewaj wodę i zagniataj miękkie ciasto. Kontroluj ilość dolewanej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciasto nie może być zbyt suche ani też lejące. W zależności od jakości mąki, ilość dolewanego płynu może się nieznacznie różnić od podanej ilości. Wyrabiaj energicznie ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto oprósz delikarnie mąką i przykryj czystą ściereczką lub folią. Odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 45-60 minut. W tym czasie powinno podwoić objętość.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto na chleb do żurku z miski. Ciasto podziel na dwie równe porcje. Z każdej oderwij mały kawałek ciasta i uformuj z niego kuleczkę. Z dużych porcji uformuj dwa okrągłe bochenki. Małe kuleczki przyklej u góry bochenków. Odstaw pod przykryciem na około 40-45 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Wyrośnięte bochenki możesz naciąć ostrym nożem lub żyletką tuż przed włożeniem do piekarnika. Chleby pieczemy w temperaturze 230 stopni C przez około 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy kolejne 15 minut lub do uzyskania odpowiednio rumianej skórki. Upieczony chleb do żurku studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Dorota 26 marca 2023 o 12:12

    Czy można z tego przepisu zrobić jeden duży chlebek? Jeśli tak to jaki powinien być czas pieczenia?

    • Małgosia 26 marca 2023 o 13:13

      Można upiec duży bochenek, chociaż jeśli ma służyć jako miseczka do żurku, to będzie raczej za duży.
      Wystarczy każdy z etapów pieczenia wydłużyć o 5 minut lub piec do momentu uzyskania odpowiedniego koloru skórki.

    • Dorota 27 marca 2023 o 13:36

      To ma być duży chlebek, nie do żurku tylko do zrazów w sosie! Dziękuje za informacje 🙂

  • Halina 7 czerwca 2015 o 15:37

    Cy można zastosować drożdże świeże zamiast suszonych do; chleb do żurku ; i w jakiej ilości w zamian za 2 łyżeczki drożdży suszonych?

  • kret 13 kwietnia 2014 o 14:41

    suuuuuuper przepis, do zurku jak nic, wlasnie zblizaja sie swieta i szukam jakiegos super przzepisu…oczywiscie zurek musi byc podany w chlebie:) no to jak reszta? pomocy… am tylko kielbaske od kani, ktpra czeka samotnie w lodowce:(

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z fasoli z papryką
Chcesz dodać swoim ulubionym kanapkom wyjątkowego smaku? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką stanie na wysokości zadania!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej