Wiem, że żurek w chlebie to niezwykle popularne danie, które cenią sobie moi bliscy. Ja nigdy nie pałałam do niego specjalną sympatią z powodu wrodzonego wstrętu do mokrego chleba, ale potrafię wyobrazić sobie, skąd to uwielbienie.
Niektórzy (a pewnie jest ich spośród was wielu) po prostu uwielbiają zamaczać chleb w zupie. Dzięki fikcyjnej miseczce stworzonej z domowego chleba, jesteście w stanie mieć dwa w jednym:) Polecam, bo to prosty chleb, a na pewno wzbudzi podziw gości:) A jeśli jeszcze będą mu towarzyszyć faszerowane jajka, to macie menu na wielkanocne śniadanie załatwione 🙂
Z podanej porcji upieczesz dwie porcje chleba do żurku na wielkanocną ucztę!
Czy można z tego przepisu zrobić jeden duży chlebek? Jeśli tak to jaki powinien być czas pieczenia?
Można upiec duży bochenek, chociaż jeśli ma służyć jako miseczka do żurku, to będzie raczej za duży.
Wystarczy każdy z etapów pieczenia wydłużyć o 5 minut lub piec do momentu uzyskania odpowiedniego koloru skórki.
To ma być duży chlebek, nie do żurku tylko do zrazów w sosie! Dziękuje za informacje 🙂
Brzmi smakowicie 🙂
Cy można zastosować drożdże świeże zamiast suszonych do; chleb do żurku ; i w jakiej ilości w zamian za 2 łyżeczki drożdży suszonych?
Na taką ilość 10 g świeżych drożdży w zupełności starczy, trzeba z nich przygotować zaczyn.
Polecam też przepis na chleb do żurku w wersji na zakwasie: https://smakowitychleb.pl/chleb-zurku-zakwasie/
Pozdrawiam 🙂
suuuuuuper przepis, do zurku jak nic, wlasnie zblizaja sie swieta i szukam jakiegos super przzepisu…oczywiscie zurek musi byc podany w chlebie:) no to jak reszta? pomocy… am tylko kielbaske od kani, ktpra czeka samotnie w lodowce:(