Chleb bez mąki? Ziarna mają moc – ten przepis to najlepszy dowód! Ziarna, pestki, płatki, suszone owoce i miód – spróbujcie sobie wyobrazić ten smak! A najlepiej… wypróbujcie ten prosty przepis!
Chleb bez mąki? Ziarna mają moc – ten przepis to najlepszy dowód! Ziarna, pestki, płatki, suszone owoce i miód – spróbujcie sobie wyobrazić ten smak! A najlepiej… wypróbujcie ten prosty przepis!
sól 1 łyżeczka
jajko 3 szt.
słonecznik i dynia 140 g
orzechy 60 g
siemię lniane 80 g
owoce suszone (u mnie żurawina i jagody goji) 50 g
płatki 140 g
olej kokosowy 2 łyżeczki
miód 1 łyżka
1 godz. 10 min.
Czas całkowity
30 min.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Ziarna, płatki, bakalie i sól mieszamy ze sobą. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (można zastąpić masłem klarowanym) z miodem. Studzimy. Jajka ubijamy mikserem na pianę.
2. Dodajemy olej z miodem oraz jajka do suchych składników, całość dokładnie mieszamy.
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka masę i dokładnie ją ugniatamy. Zostawiamy na minimum, 30 minut, aby w tym czasie składniki się ze sobą dokładnie połączyły.
4. Po tym czasie wkładamy keksówkę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 160 stopniach. Następnie odwracamy formę dnem do góry i przerzucamy podpieczony chlebek na blachę z pergaminem. Pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Wasze komentarze