Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Cebule siekamy w piórka, wrzucamy na rozgrzana patelnię z olejem i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy mak, pieprz i odrobinę soli, dosmażamy kolejne 3 minuty.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas i sól. Dodajemy przysmażoną cebulę z makiem.
wyrabianie
wyrabianie
3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
4. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Po tym czasie formujemy okrągły bochenek na blacie posypanym mąką. Przekładamy ciasto do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne dwie godziny.
pieczenie
pieczenie
6. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem ciasto chlebowe. Z wierzchu nacinamy według fantazji i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony i rumiany chleb zostawiamy do ostudzenia na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min