Połączenie cebuli z makiem to klasyk polskiej kuchni. Cebulowe bajgle, cebulowe bułeczki, a przede wszystkim słynne cebularze cudownie pachną i smakują. Dlatego dziś propozycja na chleb inspirowany tymi wspaniałościami. Chrupiący, pachnący – idealny!
Dzień dobry. Proszę napisać mi, czy mam coś zmienić w przepisie, jeżeli nie chce dodać maku?
Można dodać inne dowolne ziarna lub po prostu pominąć.
Hej 🙂 chleb jest doskonały, robiłam kilkukrotnie i u mnie najlepszy wychodzi gdy wyrasta około 7h. Nie wiem być może to kwestia temperatury otoczenia, jednak ten długi czas wyrastania jest trochę kłopotliwy – stąd moje pytanie – czy zarobione ciasto musi wyrastać w misce i dopiero po czasie w koszyku? czy uda się jeśli od razu uformowane ciasto dam do koszyka i tam będzie rósł cały czas?
Witam,
Czy mogę zrobić chleb w foremce?
Czy mogę zrobić bez maku, czy to wiele zmieni?
Pozdrawiam!!!
Robiłam już ten chleb kilkukrotnie i za każdym razem wychodzi petarda! Piekłam go normalnie na blasze w piekarniku, ale sprezentowałam sobie ostatnio żeliwny garnek i tak się zastanawiam- czy mogę upiec ten chleb w takim garze?
Czytałam już, że trzeba taki garnek najpierw nagrzać i przerzucić chleb do nagrzanego już garnka. Podejrzałam w innych przepisach, np. na wiosenny chleb orkiszowy, że mogę sobie wrzucić ciasto do takiego garnka bez przykrywki i piec wg czasu podanego w przepisie, ale jako że już od dokarmienia zakwasu wieczór przed pieczceniem czekam na ciepłą kromkę to nie mogę sobie pozwolić na wtopę, także wolę spytac 😉
Hej! Mam pytanie za 100 pkt- nie mam mąki pszennej; czy mogę zastąpić ją żytnią „chlebową”, nie zmieniając proporcji? Pls help. Z góry dzięki
Znalazłam jeszcze ewentualnie mąkę pszenną „tortową” albo graham 1850- coś z tego się nada?
Tortowa ok, graham więcej wody, ciasto do keksówki
Nie, z żytniej się nie da uformować takiego bochenka, są na blogu przepisy gotowe na chleb żytni 🙂
Wyszedł na prawde pyszny, aczkolwiek piekłam go w naczyniu żaroodpornym zeby wyszedl Wyższy i mam Pytanie, czy można jakoś zapobiegac pękaniu skórki? Moze cos zle zrobiłam? Bo zle Sie Kroi trochę
Wiele zależy od wielkości naczynia, im forma większa, tym chleb mniejszy, wiadomo 🙂
Co to pękania skórki, dzieje się tak jak ciasto nie zdążyło wyrosnąć, ale czasem to też kwestia przerośnięcia. Można naciąć z wierzchu, wtedy ładnie popęka.
Czy zamiast zakwasu żytniego można użyć pszennego? jeśli tak to czy należy jeszcze coś zmienić – np. czas wyrastania lub pieczenia?
Tak, nic nie zmieniamy, proporcje bez zmian 🙂
Ten chleb jest przepyszny ? Brakuje słów aby opisać mój zachwyt ☺
Po raz pierwszy robiłam chleb z tego bloga. Wyszedł wyśmienity zarówno w wyglądzie jak i smaku. U mnie mak był sypki. Podzieliłam sie efektem na FB i wszyscy pytali o przepis. Moja ocen jest na 5.
Teraz będe próby robiła z innymi przepisami. Dziękuje.
Super, cieszę się i pozdrawiam 🙂
Przepyszny! Idealna grubość skórki, nic się nie kruszy, a w smaku obłędny. Awansuje na pierwsze miejsce na mojej liście.
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Czasami czas wyrastania trzeba wydłużyć jak niema odpowiedniej temperatury ja wkładam do piekarnika wcześniej go lekko nagrzewam a potem zostawiam włączone światło to tez podczymuje temperaturę a czas podany w przepisie czasami trzeba wydłużyć trzeba obserwować musi zwiększyć objętość conajmiej raz
Oczywiście, jeśli zakwas jest młody, albo w domu zimno to trzeba wydłużać czas i dostosować do warunków 🙂
Ja dzisiaj piekę zobaczymy
Trzymam kciuki 🙂
A mi on wyszedł. Trochę wilgotny, ale w granicach rozsądku 🙂 Jest przepyszny, jak na razie najlepszy jaki upiekłam. Już myślę nad następnym wypiekiem :))
Zakwas jak najbardziej aktywny i ciasto wyroslo jak trzeba , wszystko bylo wedlug przepisu
Chleb wyszedl mi gumiasty i strasznie zbity . Gdzie popelnilam blad?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, musiałabym być z Panią w kuchni, aby wykryć błąd. Czy Pani zakwas na pewno był dokarmiony i aktywny? Ciasto wyrastało tyle ile trzeba i urosło?
Wlasnie rosnie. Mam pare pytan odnosnie proporcji: Dodalem tylko polowe wody a ciasto juz i tak byo na granicy leistosci, czy cos przeoczylem? Druga sprawa to cebula, czy dodajemy ja goraca ( prosto z patelni), czy moze nalezy ja przestudzic? Receptura bardzo fajna, odpowiedzi bede mial za pare godzin :). Pozdrawiam
Wodę dodajemy stopniowo i wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne. Może się trochę kleić do rąk, na etapie formowania bochenka zawsze ciasto można podsypać mąką, aby nie było już z tym problemów.
Cebulę krótką chwilę studzimy, ale może być jeszcze ciepła, gdy dodamy ją do ciasta 🙂
Trzymam kciuki za wypiek!
Jak zrobić zakwas??? Jestem zieloniutka w temacie chleba…pierwszy jaki zrobiłam to prosty chleb pszenno-żytni i reeeewelacja już 3 keksówki w ciągu 2 dni. Proszę o przepis i o wskazówki 😉
Po prawej stronie na blogu mamy kolumnę z różnymi kategoriami, a w niej dział z wpisami o zakwasie, zachęcam do lektury 🙂
Na początek https://smakowitychleb.pl/zaczac-piec-chleb-zakwasie/ + https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/