Przepis

przygotowywanie składników
6 min
przygotowywanie składników

1. Cebule siekamy w piórka, wrzucamy na rozgrzana patelnię z olejem i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy mak, pieprz i odrobinę soli, dosmażamy kolejne 3 minuty.

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników

2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas i sól. Dodajemy przysmażoną cebulę z makiem.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

4. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

5. Po tym czasie formujemy okrągły bochenek na blacie posypanym mąką. Przekładamy ciasto do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne dwie godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

6. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem ciasto chlebowe. Z wierzchu nacinamy według fantazji i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony i rumiany chleb zostawiamy do ostudzenia na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Eva 28 maja 2022 o 21:26

    Dzień dobry. Proszę napisać mi, czy mam coś zmienić w przepisie, jeżeli nie chce dodać maku?

  • Ola 22 września 2020 o 09:43
    Ocena:

    Hej 🙂 chleb jest doskonały, robiłam kilkukrotnie i u mnie najlepszy wychodzi gdy wyrasta około 7h. Nie wiem być może to kwestia temperatury otoczenia, jednak ten długi czas wyrastania jest trochę kłopotliwy – stąd moje pytanie – czy zarobione ciasto musi wyrastać w misce i dopiero po czasie w koszyku? czy uda się jeśli od razu uformowane ciasto dam do koszyka i tam będzie rósł cały czas?

  • Kasia 12 maja 2020 o 09:00

    Witam,
    Czy mogę zrobić chleb w foremce?
    Czy mogę zrobić bez maku, czy to wiele zmieni?
    Pozdrawiam!!!

  • Sady 7 kwietnia 2020 o 20:29
    Ocena:

    Robiłam już ten chleb kilkukrotnie i za każdym razem wychodzi petarda! Piekłam go normalnie na blasze w piekarniku, ale sprezentowałam sobie ostatnio żeliwny garnek i tak się zastanawiam- czy mogę upiec ten chleb w takim garze?

    Czytałam już, że trzeba taki garnek najpierw nagrzać i przerzucić chleb do nagrzanego już garnka. Podejrzałam w innych przepisach, np. na wiosenny chleb orkiszowy, że mogę sobie wrzucić ciasto do takiego garnka bez przykrywki i piec wg czasu podanego w przepisie, ale jako że już od dokarmienia zakwasu wieczór przed pieczceniem czekam na ciepłą kromkę to nie mogę sobie pozwolić na wtopę, także wolę spytac 😉

  • Ola 31 marca 2020 o 15:41

    Hej! Mam pytanie za 100 pkt- nie mam mąki pszennej; czy mogę zastąpić ją żytnią „chlebową”, nie zmieniając proporcji? Pls help. Z góry dzięki

  • Asia 26 października 2018 o 20:41

    Wyszedł na prawde pyszny, aczkolwiek piekłam go w naczyniu żaroodpornym zeby wyszedl Wyższy i mam Pytanie, czy można jakoś zapobiegac pękaniu skórki? Moze cos zle zrobiłam? Bo zle Sie Kroi trochę

    • Tosia 29 października 2018 o 12:35

      Wiele zależy od wielkości naczynia, im forma większa, tym chleb mniejszy, wiadomo 🙂
      Co to pękania skórki, dzieje się tak jak ciasto nie zdążyło wyrosnąć, ale czasem to też kwestia przerośnięcia. Można naciąć z wierzchu, wtedy ładnie popęka.

  • M 22 grudnia 2017 o 11:13

    Czy zamiast zakwasu żytniego można użyć pszennego? jeśli tak to czy należy jeszcze coś zmienić – np. czas wyrastania lub pieczenia?

  • Majka 12 grudnia 2016 o 00:01
    Ocena:

    Ten chleb jest przepyszny ? Brakuje słów aby opisać mój zachwyt ☺

  • Tereska 10 grudnia 2016 o 20:03

    Po raz pierwszy robiłam chleb z tego bloga. Wyszedł wyśmienity zarówno w wyglądzie jak i smaku. U mnie mak był sypki. Podzieliłam sie efektem na FB i wszyscy pytali o przepis. Moja ocen jest na 5.
    Teraz będe próby robiła z innymi przepisami. Dziękuje.

  • Ewelina 24 kwietnia 2016 o 13:37
    Ocena:

    Przepyszny! Idealna grubość skórki, nic się nie kruszy, a w smaku obłędny. Awansuje na pierwsze miejsce na mojej liście.

    • Tosia 24 kwietnia 2016 o 15:21

      Bardzo mnie to cieszy 🙂

      • Jaga 5 grudnia 2016 o 13:36

        Czasami czas wyrastania trzeba wydłużyć jak niema odpowiedniej temperatury ja wkładam do piekarnika wcześniej go lekko nagrzewam a potem zostawiam włączone światło to tez podczymuje temperaturę a czas podany w przepisie czasami trzeba wydłużyć trzeba obserwować musi zwiększyć objętość conajmiej raz

        • Tosia 6 grudnia 2016 o 16:08

          Oczywiście, jeśli zakwas jest młody, albo w domu zimno to trzeba wydłużać czas i dostosować do warunków 🙂

  • sebastian 18 marca 2016 o 20:40

    Ja dzisiaj piekę zobaczymy

  • Magdalena 5 lutego 2016 o 16:22

    A mi on wyszedł. Trochę wilgotny, ale w granicach rozsądku 🙂 Jest przepyszny, jak na razie najlepszy jaki upiekłam. Już myślę nad następnym wypiekiem :))

  • Garami 16 stycznia 2016 o 16:01

    Zakwas jak najbardziej aktywny i ciasto wyroslo jak trzeba , wszystko bylo wedlug przepisu

  • Garami 15 stycznia 2016 o 08:22

    Chleb wyszedl mi gumiasty i strasznie zbity . Gdzie popelnilam blad?

    • Tosia 16 stycznia 2016 o 13:55

      Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, musiałabym być z Panią w kuchni, aby wykryć błąd. Czy Pani zakwas na pewno był dokarmiony i aktywny? Ciasto wyrastało tyle ile trzeba i urosło?

  • Ziemowit 9 stycznia 2016 o 17:18

    Wlasnie rosnie. Mam pare pytan odnosnie proporcji: Dodalem tylko polowe wody a ciasto juz i tak byo na granicy leistosci, czy cos przeoczylem? Druga sprawa to cebula, czy dodajemy ja goraca ( prosto z patelni), czy moze nalezy ja przestudzic? Receptura bardzo fajna, odpowiedzi bede mial za pare godzin :). Pozdrawiam

    • Tosia 9 stycznia 2016 o 18:05

      Wodę dodajemy stopniowo i wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne. Może się trochę kleić do rąk, na etapie formowania bochenka zawsze ciasto można podsypać mąką, aby nie było już z tym problemów.
      Cebulę krótką chwilę studzimy, ale może być jeszcze ciepła, gdy dodamy ją do ciasta 🙂
      Trzymam kciuki za wypiek!

  • Kasia 8 stycznia 2016 o 19:30

    Jak zrobić zakwas??? Jestem zieloniutka w temacie chleba…pierwszy jaki zrobiłam to prosty chleb pszenno-żytni i reeeewelacja już 3 keksówki w ciągu 2 dni. Proszę o przepis i o wskazówki 😉

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej