Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin. Ugotuj obrane ze skórki bataty w osolonej wodzie aż zmiękną. Odcedź bataty i rozgnieć je, aby stworzyć puree. Wystudź.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto rękami, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto powinno mieć lepką konsystencję.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
3. Odstaw ciasto w misce w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. W tym czasie zagniataj ciasto co godzinę. Ostatni raz lekko zagnieć po 3 godzinach.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Wyłóż 30-centymetrową foremkę papierem do pieczenia. Przelej ciasto do foremki, posyp mąką i uklep w foremce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę z ciastem do piekarnika i piecz ok. 35 minut. Wyjmij ciasto z formy i z papieru i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej