Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W rondlu topimy masło, podgrzewamy mleko aby było letnie. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól. Stopniowo wlewamy letnie mleko i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
2 min
formowanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części i robimy wałeczki. Układamy trzy pasma pionowo na stole i trzy pasma poziomo, krzyżując je z poprzednimi. Bierzemy pasma z góry i układamy je równolegle do pionowych pasm dolnych.
formowanie
2 min
formowanie
4. Podnosimy prawe poziome pasmo, przekładamy je pod pionową grupą dolną, następnie nad pionową grupą świeżo dołożonych trzech pasm dolnych i układamy równolegle do pasm lewych poziomych.
formowanie
2 min
formowanie
5. Trzy pasma poziome z góry, przekładamy nad pozostałymi trzema pasmami poziomymi i dołączamy je równolegle do pas dolnych pionowych. Składamy końce czterech grup razem i łączymy je w jedno.
formowanie
2 min
formowanie
6. Końce chałki z jednej strony podkładamy nad środek bochenka, następnie bierzemy końce z drugiej strony i również dołączam je na środek, lekko dociskamy.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
7. Odwracamy całość i otrzymujemy okrągłą chałkę , którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
8. Wyrośniętą chałkę smarujemy białkiem, posypujemy makiem i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej