Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W rondlu topimy masło, podgrzewamy mleko aby było letnie. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól. Stopniowo wlewamy letnie mleko i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części i robimy wałeczki. Układamy trzy pasma pionowo na stole i trzy pasma poziomo, krzyżując je z poprzednimi. Bierzemy pasma z góry i układamy je równolegle do pionowych pasm dolnych.
formowanie
formowanie
4. Podnosimy prawe poziome pasmo, przekładamy je pod pionową grupą dolną, następnie nad pionową grupą świeżo dołożonych trzech pasm dolnych i układamy równolegle do pasm lewych poziomych.
formowanie
formowanie
5. Trzy pasma poziome z góry, przekładamy nad pozostałymi trzema pasmami poziomymi i dołączamy je równolegle do pas dolnych pionowych. Składamy końce czterech grup razem i łączymy je w jedno.
formowanie
formowanie
6. Końce chałki z jednej strony podkładamy nad środek bochenka, następnie bierzemy końce z drugiej strony i również dołączam je na środek, lekko dociskamy.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
7. Odwracamy całość i otrzymujemy okrągłą chałkę , którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
8. Wyrośniętą chałkę smarujemy białkiem, posypujemy makiem i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczoną chałkę podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min