Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Na maśle klarowanym podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, studzimy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, ziarna słonecznika. Dodajemy podsmażoną cebulę, jajko i oliwę. Stopniowo wlewamy letnie mleko. Wyrabiamy 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy długi wałeczek, zginamy na pół i zaplatamy warkoczyk. Końce łączymy ze sobą tworząc wianuszki.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane wianuszki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy słonecznikiem.
pieczenie
pieczenie
5. Wianuszki wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min