Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1. Zakwas łączymy z mąką i letnią wodą, dokładnie mieszamy w słoiku lub pojemniku i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy na noc w ciepłym miejscu. Po ok. 8-10 godzinach zaczyn będzie gotowy.
przygotowywanie składników
20 min
przygotowywanie składników
2. Rano rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Kładziemy na blasze ząbki czosnku w łupinach, skrapiamy odrobiną oliwy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20-30 minut.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
3. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy przeciśnięty przez praskę pieczony czosnek, drożdże (jeśli używamy) zaczyn, miód i oliwę. W letniej wodzie rozpuszczamy sól, wlewamy roztwór do suchych składników i wyrabiamy ciasto przez 5 minut ręką lub mikserem.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
4. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h-2 h. W połowie czasie zagniatamy krótko ciasto i ponownie odstawiamy je do wyrastania.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
5. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i dzielimy na 8 części. Formujemy okrągłe bułeczki i kładziemy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 h.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Po nagrzaniu zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy bułeczki przez 15-20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Justyna 18 stycznia 2021 o 19:44

    Czy bułeczki wyjdą na mące pszennej typ 750 ? Pozdrawiam

  • Joanna 29 czerwca 2016 o 21:36

    Witam,czym zastąpić czosnek?piękne bułeczki dla synka który jeszcze czosnku jeść nie może 🙂

  • Ania 26 lutego 2016 o 12:28

    Tosiu, w tym przepisie podana jest ilość jeszcze nie gotowego zaczynu i wskazana ilość mąki i wody do dokarmienia. Czy mogłabyś mi to przełożyć na już gotowy/dokarmiony zakwas? ile mam go dodać? Zostało mi sporo dokarmionego zakwasu po przygotowaniu chleba i chcę go zużyć – a te bułeczki wydają się być smakowite.
    Odzywam się po raz pierwszy – ale korzystam z przepisów na twoim blogu już stale od jakiegoś czasu. Generalnie wszystko mi z tobą wychodzi (zaczęłam od przygotowania zakwasu żytniego przed kilkoma miesiącami), a wcześniej było z tym kiepsko. Dzięki 🙂

    • Tosia 26 lutego 2016 o 18:23

      Miło, że się odezwałaś i cieszę się, że chleby wychodzą 🙂
      To będzie ok. 150 g aktywnego zakwasu.
      Pozdrawiam!

  • Misia 31 października 2015 o 10:30

    Czy podane ilości wody i oliwy mają być w gramach czy ml?

  • Beata 9 lipca 2015 o 23:16

    Ach, wyglądają jak bułki z dobrej, starej piekarni! Pysznie! Do miłego kolejnego pieczenia 🙂

  • Jswm 8 lipca 2015 o 16:27

    Bardzo ładne. Ja nie odważyłam się pominąć drożdży, choć mi to przemknęło przez głowę 😉

  • Gucio 8 lipca 2015 o 13:56

    Śliczne bułeczki i udana fotorelacja. Bardzo dziękuję za wspólny wypiek i do kolejnego spotkania.

  • Konwalie w kuchni 8 lipca 2015 o 11:11

    Bardzo zgrabne.:)
    Do następnego!

  • Marzena 8 lipca 2015 o 10:29

    Bardzo kształtne i piękne wyszły Ci bułeczki:-) Dzięki za wspólne pieczenie:-)

  • Jolanta Szyndlarewicz 8 lipca 2015 o 08:54

    Tosiu wspaniale wyszły Ci bułeczki, pierwsza klasa:). Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie:)

  • Kamila 8 lipca 2015 o 07:48

    Wspaniale Ci się upiekły! Dziękuję za wspólne lipcowe chwile!

  • Kaś 7 lipca 2015 o 20:30

    Prosiłabym trochę więcej nt. lodu- czemu? ile? czy można ominąć ten krok?

    • Tosia 8 lipca 2015 o 09:11

      Wystarczy kilka kostek lodu, można je zastąpić ok. 150 ml wody. Etap ten sprawia, że piekarnik jest naparowany, a skórka bułek wychodzi rumiana i chrupiąca, można jednak z tego zrezygnować.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej