Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Do letniego mleka (lub mieszanki wody i mleka 1:1) wsypujemy cukier i drożdże. Mieszamy, następnie dolewamy olej rzepakowy, dosypujemy mąkę oraz sól. Zagniatamy miękkie ciasto (ciasto na bułki do panini można wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Wyrabiamy bardzo elastyczne ciasto.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2 Wyrobione ciasto na bułki do panini odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 45 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto obficie oprószamy mąką i rozciągamy na blacie kuchennym. Ciasto dzielimy na 4-5 podłużnych pasów wielkości bułek.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułki do panini pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułki do panini pieczemy na rozgrzanej blasze lub kamieniu przez około 15 minut lub do momentu aż się zarumienią. Wystudzone bułeczki wypełniamy dodatkami i opiekamy w opiekaczu do kanapek.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej