Domowe bułki do panini – lepsze niż z kawiarni
Bułki do panini to jeden z tych wypieków, które raz wprowadzone do domowego menu, szybko stają się jego stałym punktem Są lekkie, elastyczne i doskonale nadają się do grillowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, żeby stworzyć pieczywo, które nie tylko dobrze się opieka, ale też smakuje lepiej niż większość gotowych bułek ze sklepu. Z tego przepisu upieczesz 4-5 sztuk drożdżowych bułek do panini z mlekiem i olejem rzepakowym, które mają delikatnie mleczny posmak i przyjemnie miękką strukturę.
W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Bułka do panini – więcej niż tło dla dodatków
Bułki do panini wywodzą się z Włoch. Słowo panini w języku włoskim oznacza po prostu „kanapki” w liczbie mnogiej. We Włoszech można je spotkać niemal wszędzie – w barach, kawiarniach i na stacjach kolejowych. Sekretem pysznego panini są nie tylko dodatki, o których piszę niżej – równie ważna jest odpowiednia bułka. Ma być lekko chrupiąca na zewnątrz, ale w środku miękka, sprężysta i gotowa na wszystko, co włożymy do środka.
Z czym najlepiej smakują bułki do panini?
To pieczywo, które idealnie sprawdza się na ciepło. Możemy wypełnić je grillowanymi warzywami, mozzarellą, szynką parmeńską czy pesto – i włożyć do opiekacza lub grilla. Po kilku minutach mamy gotową przekąskę, której nie powstydziłaby się żadna włoska knajpka. Domowe panini to także świetny pomysł na szybki obiad czy kolację – wystarczy, że każdy z nas skomponuje swoją wersję.
Zachęcam, żeby przygotować od razu podwójną porcję i część bułek zamrozić. Po rozmrożeniu i szybkim podgrzaniu w opiekaczu znów są pyszne i gotowe do działania. Możemy je też pokroić i zapiec jak mini pizze – bułki są na tyle uniwersalne, że łatwo je wykorzystać w różnych sytuacjach.
Pochwalcie się swoimi bułkami do panini!
Jeśli lubicie tego typu pieczywo, polecam też inne moje przepisy na:
A na koniec – dajcie znać, jak Wam wyszło! Dodajcie komentarz i wstawcie zdjęcie swoich domowych panini. Uwielbiam oglądać Wasze wypieki!
Wasze komentarze