Niektóre warzywa i owoce mają tak inspirujące kolory, czy formę, że szkoda by było tego nie wykorzystać. Na przykład jesienna gruszka. Znana jest nie tylko ze wspaniałego smaku, ale także swoich kształtów , jej imieniem nazywa się nawet określoną sylwetkę kobiecą.
Szkoda mi było ją obierać i siekać, aby umieścić ją w środku bułeczki, tak jak zrobiłam to ze śliwkami. Dlatego postanowiłam, że gruszki ubiorę w drożdżowe kubraczki owijając je ciastem.
Tak przygotowane gruszki są nie tylko efektowne w wyglądzie, ale także pyszne. Ciasto można przygotować na bazie mleka lub wody i w zależności od gustu dodać mniej lub więcej cukru (wszystko zaznaczyłam w przepisie).
Ciepłą gruszkę w cieście podajemy na słodko z cynamonem i lodami lub w sposób wytrawny np. w jesiennej sałatce z serem pleśniowym, orzechami i octem balsamicznym.
* W zależności od gatunku gruszki, po 20-25 minutach w piekarniku powinna już być w miękka „al dente”. Przed owinięciem gruszek w cieście można je również wcześniej podgotować.