Przepis

przygotowywanie zaczynu
15 min
przygotowywanie zaczynu
1. Do lekko ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże instant. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawi się delikatna piana.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Do drożdżowego rozczynu dodajemy jajka, serek mascarpone oraz mąkę pszenną i sól. Zagniatamy ciasto na bułeczki, a następnie wyrabiamy energicznie, aż stanie się elastyczne i gładkie.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na bułeczki przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 45 minut. Wyrastanie zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
formowanie
10 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części. Jedną z części ponownie dzielimy na niewielkie kuleczki, z których uformujemy ogonki, uszy oraz główki piesków. Na każdego pieska przypadnie 1 duża część i 4 mniejsze.
formowanie
10 min
formowanie
5. Dużą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o dłuższym boku około 15-17 cm i rolujemy. Jeden bok spłaszczamy i zawijamy jak obwarzanek. Z mniejszych części formujemy głowy, uszy oraz ogonki. Zwilżamy ciasto wodą i sklejamy wszystkie części śpiących piesków. Tułowia piesków możemy oprószyć ziarnami sezamu.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
6. Uformowane bułeczki - rogale “Śpiące pieski” układamy na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
pieczenie
20 min
pieczenie
7. Bułki - rogaliki “Śpiące pieski” pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu malujemy pieskom oczka i noski za pomocą wykałaczki i niesłodzonego kakao rozprowadzonego w niewielkiej ilości wody – do uzyskania konsystencji pasty.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita śmietankowy smak
Smakowita Śmietankowy Smak
Do złocistych kajzerek na drugie śniadanie, do prostego chleba razowego, a może do ulubionego chleba tostowego? Smakowita śmietankowy smak to wyjątkowy charakter prosto z najlepszych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej