Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, cukier, oregano i rozmaryn. Powoli zacznij dolewać wody i zagniatać ciasto. Zagniataj aż uzyska jednolitą konsystencję, a następnie jeszcze 5 minut.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, wsadź ciasto do środka, przykryj kolejną warstwą folii i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika), aby podwoiło objętość.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Gdy podwoi objętość, wyjmij je z miski i podziel na 8 części. Z każdej części uformuj kulkę i każdą z nich ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Przykryj blachę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce dając bułeczkom wyrosnąć przez około 45 minut. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Gdy bułeczki wyrosną, posmaruj każdą ketchupem i posyp oregano i startym parmezanem. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 200 stopni i wstaw bułeczki. Piecz przez ok. 10 min, aż po wsadzeniu wykałaczki ciasto nie będzie się do niej przyklejać.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Anka 14 października 2015 o 11:10

    Fajna przekąska z ciasta na pizzę, jak cos zostanie po pieczeniu domowej pizzy. Muszę szybko wypróbować.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej