Przepis

mieszanie składników
3 min
mieszanie składników

1. Suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy. W rondelku podgrzewamy krótką chwilę maślankę. Ma być letnia, lecz nie gorąca.

wyrabiane ciasta
6 min
wyrabiane ciasta

2. Letnią maślankę powoli wlewamy do misy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy 6 minut. Po tym czasie ciasto powinno być zbite w mocną kulę.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Tak przygotowane ciasto wkładamy do obsypanej mąką misy i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut lub do podwojenia objętości.

formowanie i wyrastanie
30 min
formowanie i wyrastanie

4. Bułeczki formujemy na dowolny kształt np podłużne paluchy. Uformowane bułeczki odstawiamy na 20-30 minut.

dekorowanie
5 min
dekorowanie

5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy odłożonymi ziarnami.

pieczenie
20 min
pieczenie

6. Pieczemy bułeczki 15-20 minut.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej