Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

1. Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z masłem lub oliwą. Po kilku minutach, gdy cebulka się zarumieni, przyprawiamy ją solą i pieprzem do smaku.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Do misy przesiewamy mąkę i mieszamy ją z pozostałymi składnikami, czyli drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy podsmażoną cebulkę i zaczynamy wlewać powoli wodę wyrabiając ciasto i kontrolując jego konsystencję. Ciasto powinno po kilku minutach osiągnąć formę elastyczną.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

3. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.

drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie

4. Po godzinie wykładamy ciasto na podsypany mąką blat. Ciasto dzielimy na 6-8 części, każdą z nich formujemy na okrągłą bułeczkę i kładziemy złączeniem ku dołowi na blaszce wyłożonej pergaminem. Jeśli przy formowaniu ciasto przykleja się do rąk, warto podsypać je odrobiną mąki. Uformowane bułeczki przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Wyrośnięte bułki wkładamy na blaszce do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut. Zarumienione i upieczone bułeczki wyciągamy z pieca i przekładamy na kuchenną kratkę do ostudzenia.

Smakowita vege pajda
Lubisz urozmaiconą kuchnię roślinną pełną smaków i aromatów? Smakowita vege pajda to prawdziwa przyjemność prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej