Brioszka to inaczej "brioche", czyli francuskie ciasto drożdżowe, pieczone w formie małych bułeczek. Na temat brioszek była już jedna notka, w której pokazywałam ich cytrynową wersję w formie mini z dodatkiem angielskiego, cytrynowego kremu o nazwie lemon curd.
Wygląd dzisiejszej brioszki może być mylący, wygląda ona bowiem trochę jak ciasto. Brioche nie jest jednak do końca ciastem, bardziej drożdżówką, chociaż dla mnie to po prostu puszyste bułeczki.
Przytulone do siebie w formie bułeczki tworzą jedną całą brioszkę. Zabieg ten wpływa głównie na ich wygląd, ale także pozwala to swobodnie odrywać bułeczki już po upieczeniu.
Ciasto na brioszki zawiera sporą ilość jajek oraz masła i stosunkowo małą ilość cukru. To potwierdza fakt, że nie jest to do końca słodki wypiek, a bardziej pieczywo. Ja dziś dodatkowo pokusiłam się o dodanie do ciasta kakao. A bułeczki dodatkowo ulepiłam z kawałkami czekolady w środku.
Chyba nie muszę dodawać, że jest idealna do herbaty albo kawy na śniadanie? :)
Brioszka z czekoladą
Autor: Tosia
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Calkowity czas:
Porcje: 1
Skladniki
400 g mąki pszennej typ 450
50 g cukru
7 g suszonych drożdży instant
100 ml letniego mleka
3 jajka
100 g masła
3 łyżki kakao
100 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
żółtko + łyżeczka mleka do wysmarowania wierzchu
Instrukcja
Mleko podgrzewamy w rondelku, aby było letnie.
Do misy przesiewamy mąkę oraz kakao. Dodajemy drożdże, cukier, sól.
Wbijamy jajka i stopniowo wlewając mleko wyrabiamy ciasto mikserem.
Gdy składniki się ze sobą połączą, zaczynamy dodawać kawałki masła, cały czas miksując. Po kilku minutach wyrabiania ciasta, przekładamy je na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 9 części, w tym 8 porcji ma być podobnej wielkości, a ostatnia kula z ciasta ma być od nich odrobinę większa.
Każdą kulkę lekko spłaszczamy, a na jej środku kładziemy kawałki czekolady. Zginamy boki ciasta do środka, tworząc w ten sposób bułeczkę. Czynność powtarzamy.
Okrągłą formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Układamy w niej wyrobione bułeczki z czekoladą, a największą z nich układamy na środku (patrz zdjęcie). Formę przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy brioszkę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po godzinie wierzch brioszki smarujemy żółtkiem i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotową brioszkę zostawiamy na 20 minut w formie, następnie z niej wyciągamy i studzimy na kuchennej kratce.
Czy brioszka uda się z mieszanką mąk bez glutenu, np.kokosowa+ ryżowa+ ziemniaczana w równych proporcjach? Czy jednak gluten jest niezbędny do wyrośnięcia?
Marika
18 sierpnia 2016 o 02:53
Ok,dziękuję!
marika
16 sierpnia 2016 o 21:54
Aha, jeszcze zapytam: ile dodać kakao i czy zwiększyć ilość cukru? Zależy mi na zrobieniu właśnie kakaowej\ czekoladowej brioszki.
Tak jak w tym przepisie, 3 czubate łyżki kakao starczą, cukru zwiększać nie trzeba, chyba że Pani na tym zależy, to można do 100 🙂
marika
16 sierpnia 2016 o 21:40
Bardzo dziękuję za odpowiedź. W niedzielę chciałabym spróbować pierwszy raz upiec właśnie brioszkę i na pewno skorzystam dokładnie z przepisu, który mi Pani poleciła. Pozdrawiam serdecznie! :-)))
Dzień dobry,
Nie, chłodzenie w lodówce opóźnia wyrastanie ciasta drożdżowego, ale robimy tak tylko jeśli wyrabiamy ciasto wieczorem, a chcemy piec rano. W innym wypadku ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, tylko wtedy ma szansę wyrosnąć odpowiednio 🙂
Ps. Polecam nowsze przepisy na brioszkę, bo to receptura z początków bloga. Ta jest lepsza: https://smakowitychleb.pl/brioszka-z-wisniami/ Można dać czekoladę i zrezygnować z wiśni.
Ala
22 września 2013 o 14:30
Witam,
Czy zamiast suszonych drożdży instant mogę użyć świeżych?
Witam serdecznie.
Tak, jest to możliwe. W przypadku tego przepisu wystarczy ok. 15 g świeżych drożdży. Trzeba z nich przygotować zaczyn wykorzystując letnie mleko. W razie pytań służę pomocą jak to zrobić.
Czy brioszka uda się z mieszanką mąk bez glutenu, np.kokosowa+ ryżowa+ ziemniaczana w równych proporcjach? Czy jednak gluten jest niezbędny do wyrośnięcia?
Ok,dziękuję!
Aha, jeszcze zapytam: ile dodać kakao i czy zwiększyć ilość cukru? Zależy mi na zrobieniu właśnie kakaowej\ czekoladowej brioszki.
Tak jak w tym przepisie, 3 czubate łyżki kakao starczą, cukru zwiększać nie trzeba, chyba że Pani na tym zależy, to można do 100 🙂
Bardzo dziękuję za odpowiedź. W niedzielę chciałabym spróbować pierwszy raz upiec właśnie brioszkę i na pewno skorzystam dokładnie z przepisu, który mi Pani poleciła. Pozdrawiam serdecznie! :-)))
Trzymam kciuki za udany wypiek 🙂
Witam mam pytanie czy ciasto po wyrobieniu a przed formowaniem kulek nie powinno chłodzić się w lodówce? Pozdrawiam serdecznie.
Dzień dobry,
Nie, chłodzenie w lodówce opóźnia wyrastanie ciasta drożdżowego, ale robimy tak tylko jeśli wyrabiamy ciasto wieczorem, a chcemy piec rano. W innym wypadku ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, tylko wtedy ma szansę wyrosnąć odpowiednio 🙂
Ps. Polecam nowsze przepisy na brioszkę, bo to receptura z początków bloga. Ta jest lepsza: https://smakowitychleb.pl/brioszka-z-wisniami/ Można dać czekoladę i zrezygnować z wiśni.
Witam,
Czy zamiast suszonych drożdży instant mogę użyć świeżych?
Witam serdecznie.
Tak, jest to możliwe. W przypadku tego przepisu wystarczy ok. 15 g świeżych drożdży. Trzeba z nich przygotować zaczyn wykorzystując letnie mleko. W razie pytań służę pomocą jak to zrobić.