Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy dokarmiony zakwas, ugotowaną kaszę jaglaną, sól i miód. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę morele i dalej zagniatamy ciasto jeszcze 2-3 minuty.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x22cm) smarujemy oliwą lub masłem i obsypujemy otrębami lub bułką tartą. Przekładamy do środka wyrobione ciasto. Zwilżoną wodą dłonią wyrównujemy wierzch ciasta i przykrywamy formę czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy oliwą. Wkładamy formę z chlebem i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze raz 20 minut.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Julita 24 maja 2019 o 21:52

    A czy zamiast moreli moge dac mus morelowy? Marzy mi sie chlebek podobny do dyniowego tostowego z tym że na bazie morelowego musu…

    • Tosia 30 maja 2019 o 09:55

      Tylko w przypadku tego chleba zaburzą się proporcje. Proponuję wykorzystać przepis na dyniowy tostowy i po prostu dać mus morelowy zamiast puree z dyni 🙂

  • Joanna 10 marca 2017 o 15:30

    Czy mogę użyć suszonych moreli, jeśli tak ile ich dodać?

  • Aleksandra 22 lipca 2016 o 23:23

    Witam serdecznie. Mam pytanie: Czy mozna uzyc maki pszennej typ 550, ewentualnie dodac troche orkiszowej? Na chwile obecna posiadam tylko takie maki, a za chlebek chce sie zabrac z samego rana 🙂 To bedzie 3 chlebek z Pani strony i 3 w moim zyciu 😛 Z pierwszego nie bylam zadowolona, ale ucze sie dopiero, a 2 wyszedl udanie 🙂 dziekuje.

    • Tosia 25 lipca 2016 o 12:05

      Dzień dobry,
      Tak, może być mąka pszenna 550 wymieszana z orkiszową jasną, wtedy proporcje bez zmian 🙂
      Cieszę się, że uczy się Pani z moimi przepisami i trzymam kciuki za wypieki 🙂
      A zakwas jest odpowiednio aktywny?

  • Paulina 13 lipca 2016 o 09:20
    Ocena:

    Właśnie wcinam na śniadanie. REWELACJA! Najlepszy z samym masłem. Ser i pomidor zjadłam osobno, a na deser kromeczka tego cuda.
    Jedynie u mnie ciasto wyrastało ponad 6 godzin. Już się martwiłam, że nic z tego. Chyba zakwas miałam jakiś taki niemrawy 🙂
    Pozdrawiam!

    • Tosia 13 lipca 2016 o 12:26

      Super, cieszę się, że smakuje 🙂
      Różnice czasowe zależą od mocy zakwasu, jeśli zakwas niemrawy to faktycznie lepiej zmodyfikować recepturę i zostawić ciasto na dłużej.
      Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej