Sezon na truskawki powoli się kończy, na szczęście smak lata można zachować na dłużej. Wystarczy przygotować z soczystych owoców przetwory np. kilka słoików dżemu.
Przetwory te można wykorzystywać przez cały rok, jako dodatek do maślanej chałki czy wypełnienie puszystych bułeczek.
W środku każdej mojej dzisiejszej bułeczki pojawił się nie tylko wyżej wspominany dżem, ale także cała truskawka.
Ciekawy przepis- jutro przetestuję.
Gdzie można kupić suszone płatki róży?
U zielarza lub w sklepach ze zdrową żywnością, ale można z tego dodatku zrezygnować lub np. wierzch bułeczek posypać płatkami migdałowymi.
zjadłabym 🙂
Witam, własnie robię bułeczki z waszego przepisu i mam pytanie, czy ciasto powinno być aż takie lejne? dodałam jeszcze sporo mąki aby przestało sie kleić, albo w przepisie jest za mało mąki bądź za dużo mleka, i troszkę soli by się zdało, pozdrawiam 🙂
Witam serdecznie.
Letnie mleko dodajemy stopniowo, w trakcie wyrabiania ciasta, dzięki temu po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli. Technika wyrabiania jest dosyć ważna, bo zmienia konsystencję ciasta.
Można zmniejszyć trochę ilość mleka, ważniejsza jest konsystencja ciasta niż odmierzanie składników co do grama 🙂
Odrobina soli oczywiście może poprawić smak ciasta, ale w przypadku słodkich wypieków nie jest to konieczne.
Pozdrawiam 🙂
świetne Ci wyszły aż ślinka cieknie:)