Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier i drożdże. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem, aby było ciepłe. Stopniowo dodajemy je do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Po kilku minutach przekładamy ciasto do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
4 min
formowanie
3. Następnie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, które spłaszczamy w dłoni. Na środku każdego placka wykładamy łyżkę dżemu i po jednej umytej truskawce. Zbieramy boki ciasta lepiąc bułeczkę i kładziemy ją na blasze złączeniem ku dołowi.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak ulepione bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy suszonymi płatkami kwiatów (opcjonalnie). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 15-17 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • ewka 13 lipca 2014 o 01:10

    Ciekawy przepis- jutro przetestuję.
    Gdzie można kupić suszone płatki róży?

    • Tosia 13 lipca 2014 o 10:08

      U zielarza lub w sklepach ze zdrową żywnością, ale można z tego dodatku zrezygnować lub np. wierzch bułeczek posypać płatkami migdałowymi.

  • Margaretka 11 lipca 2014 o 22:46

    zjadłabym 🙂

  • kammaa 11 lipca 2014 o 22:10

    Witam, własnie robię bułeczki z waszego przepisu i mam pytanie, czy ciasto powinno być aż takie lejne? dodałam jeszcze sporo mąki aby przestało sie kleić, albo w przepisie jest za mało mąki bądź za dużo mleka, i troszkę soli by się zdało, pozdrawiam 🙂

    • Tosia 12 lipca 2014 o 19:25

      Witam serdecznie.
      Letnie mleko dodajemy stopniowo, w trakcie wyrabiania ciasta, dzięki temu po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli. Technika wyrabiania jest dosyć ważna, bo zmienia konsystencję ciasta.
      Można zmniejszyć trochę ilość mleka, ważniejsza jest konsystencja ciasta niż odmierzanie składników co do grama 🙂
      Odrobina soli oczywiście może poprawić smak ciasta, ale w przypadku słodkich wypieków nie jest to konieczne.
      Pozdrawiam 🙂

  • magma 11 lipca 2014 o 21:41

    świetne Ci wyszły aż ślinka cieknie:)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej