Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. W misce wymieszaj składniki na zaczyn. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w temperaturze pokojowej na około 6–8 godzin. Zaczyn jest gotowy, gdy wrzucisz odrobinę do miseczki z wodą i wypłynie na na powierzchnię.
przygotowywanie zaczynu
5 min
przygotowywanie zaczynu
2. Rozpuść zaczyn w 375 ml ciepłej wody. Mieszaj ręką, aż całkowicie się rozpuści.
mieszanie składników
30 min
mieszanie składników
3. Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę. Mieszaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą, klejącą masę. Przykryj miskę materiałową ściereczką i odstaw na około 25–40 minut w ciepłe miejsce. Ten etap nazywany jest autolizą.
Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
4. Po autolizie do ciasta dodaj pozostałą wodę, sól i ziarna. Wgnieć je w ciasto na tartine bread z ziarnami, rozciągając je nieco i zagniatając, aż składniki dobrze się połączą.
pierwsze wyrastanie
240 min
pierwsze wyrastanie
5. Przełóż ciasto do plastikowego pojemnika lub miski. W ciągu 4 godzin, co 30 minut przez pierwsze 2 godziny, a potem co godzinę, wykonuj ruchy „stretch and fold” – rozciągaj i składaj ciasto. Między zagniataniem przechowuj ciasto w ciepłym miejscu pod przykryciem.
formowanie
35 min
formowanie
6. Po zakończonej fermentacji wstępnej (pierwszym wyrastaniu) wyłóż ciasto na tartine bread z ziarnami oprószony mąką blat. Uformuj z niego kulę, przykryj szmatką lub miską i zostaw na około 30 minut, by odpoczęło.
formowanie
5 min
formowanie
7. Rozciągnij delikatnie ciasto w prostokąt. Złóż jego boki do środka, tworząc warstwy. Następnie ponownie uformuj z niego kulę.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
8. Kulę umieść w obsypanym mąką lub wyłożonym ściereczką koszu do wyrastania. Pozostaw przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny. Na 30 minut przed końcem wyrastania odłącz od żeliwnego garnka plastikowe elementy i wstaw go do piekarnika. Nagrzewaj garnek w temperaturze 240°C, żeby dobrze się rozgrzał przed pieczeniem.
pieczenie
45 min
pieczenie
9. Kiedy tartine bread z ziarnami wyrośnie, a garnek będzie gorący, ostrożnie wyjmij go z piekarnika. Delikatnie przerzuć chleb z koszyka do góry nogami na papier do pieczenia lub bezpośrednio na rozgrzanego garnka. Uważaj, aby się nie oparzyć! Natnij chleb ostrzem i szybko przykryj pokrywką. Wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez 20 minut pod przykryciem w temperaturze 240-250 stopni, następnie zmniejsz do temperatury 220 stopni i piecz przez kolejne 15 minut lub do uzyskania rumianej skórki. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij chleb z garnka i zostaw go do ostygnięcia na kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Pasta z fasoli z jabłkiem i cebulą
Lubisz oryginalne, pełne smaku przekąski? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z cebulą i jabłkiem sprawdzi się idealnie.
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej