Przepis

wyrabianie
8 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże i jajko. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy przez jeszcze 3 minuty.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
4 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich odrywam kawałeczek ciasta, z którego robimy kuleczkę. Z reszty części formujemy okrągłe placki. Na środku każdego placka kładziemy truskawkę i zawijamy boki ciasta, tak jak lepi się knedle. Foremki do muffinów smarujemy masłem, do każdego dołka wkładamy bułeczkę z truskawką, władając ciasto złączeniem ku dołowi. Do bułeczek przylepiamy kulki z ciasta.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Całość przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-40 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, czyli do momentu aż brioszki będą rumiane.
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Anna 27 maja 2016 o 13:46

    Jak długo trzeba wyrabiać ciasto ręcznie, jeśli się nie ma miksera?

    • Tosia 28 maja 2016 o 18:19

      Trudno to jednoznacznie stwierdzić, wszystko zależy od techniki wyrabiania, powiedzmy, że minutę lub dwie dłużej. Warto kontrolować by po prostu ciasto było elastyczne. Tylko akurat w tym przepisie bez miksera będzie ciężko, bo metoda polegająca na dodawaniu kawałków zimnego masła raczej wychodzi jak należy tylko z mikserem. Proponuję zatem dać miękkie masło i wyrabiać z nim od razu, inaczej nie wyjdzie jak powinno.

  • Kaś 6 lipca 2014 o 20:49
    Ocena:

    „Mama, ugotuj mi takie jeszcze raz” ;). Są naprawdę pyszne, cała rodzina przykleiła się do piekarnika.

  • Blanka 9 czerwca 2014 o 09:38
    Ocena:

    Tak, wyrabiamy spiralnymi mieszadłami, w tradycyjnym mikserze tylko te nadają się do wyrobienia ciasta drożdżowego.

    Trochę ubogie w truskawki. Dodałabym ich więcej do środka bułeczek.

  • Kasia 3 czerwca 2014 o 19:18

    Wyrabiamy mikserem czyli na wolnych obrotach tymi spiralnymi mieszadłami? 🙂 przepis piękny!!!

    • Tosia 4 czerwca 2014 o 09:29

      Co prawda odpisałam już na Facebooku, ale tutaj też napiszę, gdyby ktoś jeszcze miał problem. Najlepiej wyrabiać mikserem planetarnym z hakiem do ciasta drożdżowego.
      Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej