Przepis

przygotowywanie składników
360 min
przygotowywanie składników
1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4-6 h. Skarmelizuj cebulę. Obierz ze skórki i poszatkuj. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj miód i zalej wodą, tak aby przykryć cebulę. Smaż aż woda wyparuje, a cebula stanie się lepka. Odstaw do ostygnięcia.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do dużej miski dodaj cały zaczyn, mąki, sól, jogurt i karmelizowaną cebulę. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Wyłóż prostokątną, 20 centymetrową foremkę papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 4 h.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść foremkę w piekarniku i piecz ok. 3o minut. Wyjmij z foremki i odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej