Przepis

mieszanie składników
4 min
mieszanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, mieszamy z ziarnami i solą. Dodajemy pesto, wlewamy oliwę i powoli wlewając wodę mieszamy składniki, jedynie do połączenia. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wyrabiamy krótko chwilę kulę z ciasta. Dzielimy ją na dwie części.
formowanie
10 min
formowanie
2. Cienko wałkujemy i wycinamy w równe trójkąty, prostokąty lub kółeczka. Ja wybrałam wykrawaczkę o średnicy 12 cm. Uwaga - im cieniej rozwałkowane będzie pieczywo, tym wyjdzie bardziej chrupiące.
pieczenie
25 min
pieczenie
3. Wykrojone chlebki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, aż się zarumieni.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Ola 13 maja 2020 o 16:05

    Planuje wypróbować przepis. Niestety w opisie nie widzę temperatury pieczenia. Mogłabym prosić o podanie.
    Przepis wygląda świetnie

  • Maryla 6 stycznia 2014 o 12:55
    Ocena:

    fantastyczny przepis 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej