O cudownym połączeniu gruszki, sera pleśniowego i orzechów włoskich słyszała pewnie już niejedna osoba. Bardzo lubię taką kompozycję smaków i intuicyjnie poczułam, że świetnie do tego będzie pasował orkiszowy chleb.
Przyznam, że chleb wyszedł genialny i to był strzał w dziesiątkę! Ktoś się może zdziwić co w wytrawnym chlebie robi gruszka. Musicie mi zaufać na słowo, że jest ona praktycznie niewyczuwalna, nadaje za to każdej kromce niepowtarzalnego smaku :)
Witam,zamiast mąki typ 720 użyłem mąkę typ 680,reszta jak w przepisie. Po wyrobieniu nie otrzymałem zbitego ciasta, lecz prawie płynne. Czy jest to wina mąki, czy tego iż płynów dodałem za dużo (dodałem tyle co w przepisie). Masę wyłożyłem na blachę i po upieczeniu wyszło coś w rodzaju podpłomyka orzechowego. Choć chleb nie wyszedł, podpłomyk wyszedł super.
Tak, ewidentnie ciasto musiało być za luźne, czyli było za dużo wody.To jest też tak, że im niższy typ mąki, tym dajemy mniej wody.