Razowiec nazywany jest inaczej po prostu chlebem razowym, czyli z chlebem z pełnego ziarna. Ten przepis nazwałam razowcem dla początkujących, ponieważ tradycyjny polski chleb razowy wypiekany jest na bazie zakwasu. Chciałam jednak na wstępie zaprezentować łatwiejszy przepis bez zbędnych dodatków i z użyciem jedynie drożdży (chleby na bazie zakwasu niedługo pojawią się na blogu).
Mąkę razową produkuje się przez jednorazowe zmielenie ziarna (jeden raz, dlatego razowa). Dzięki temu zawiera liczne otręby i większą ilość błonnika oraz składników mineralnych niż klasyczny chleb pszenny.
Dlatego najczęściej chleb razowy spożywany jest przez osoby dbające o zdrowy tryb życia. Warto jeść chleb razowy!
To przepis Tosi, a nie jakiejś Małgosi. Nie rozumiem, dlaczego ona się pod tym podpisuje.
To już moja wersja tego przepisu i to ja odpowiadam obecnie za tego bloga. Już od dobrych kilku lat. Miło mi przywitać i poznać wieloletniego czytelnika 🙂
Co pani zrobiła z Tosiom??
Kadra się zmieniła. Nic nie musiałam robić, Tosia ma się dobrze, ale nie prowadzi już tego bloga. Pozdrawiam ciepło.
Zrobiłam wczoraj, bo znudził mi się chleb na zakwasie i wyszedł świetny! Lekko puszysty, w smaku pasuje do wszystkiego, do tego ma wygodny do robienia kanapek kształt. Mak zastąpiłam tylko ziarnami chia i siemieniem lnianym, bo to było w domu. Dziękuję za przepis!
Czyli ile powinno się piec ten chlebek 1 h ?
W przepisie jest napisane – godzinę 🙂
Ale to receptura z początków bloga, z 2012 roku i na chwilę obecną zrobiłabym go inaczej, a piekła raczej tylko 40 minut.
Na blogu jest mnóstwo świetnych i bardziej aktualnych przepisów, a nowsze receptury są zdecydowanie bardziej dopracowane 🙂
Zrobilem dwa i sa pyszne
Super 🙂
Ile czasu się to piecze bo w opisie pisze godzinę a na początku 30 min
Tak jak w przepisie, przygotowania do 10 minut, pierwsze wyrastanie 40 minut, drugie 40 minut to daje 1,5 h + czas pieczenia. To jeden z najstarszych przepisów na blogu, więc polecam nowsze receptury 🙂
A jesli robie ze swiezych drozdzy to ile?Jutro bede piekla☺
Wystarczy 10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 klasycznej kostki. Z drożdży trzeba przygotować jeszcze zaczyn: https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/ 🙂
właśnie wyjęłam to cudo z piekarnika… 🙂 i czekam aż wystygnie… 🙂
a pachnie nieziemsko 🙂
Trzymam kciuki, aby smakował 🙂
Wow! To niesamowiete co Pani wyprawia na swoim blogu! Nie miałam pojęcia, że pieczenie chleba nie musi być skomplikowane. A ten razowiec dla początkujących! Pychaaa. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo się cieszę, że blog i przepisy się podobają.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂
Pyszny jest. Teraz się biorę za zakwas. he he
Powodzenia! 🙂
he he ! No to upiekłem! Mój pierwszy chlebek. Teraz się studzi wiec mu nie przeszkadzam, ale wygląda smakowicie. Dzięki za przepis. pozdrawiam serdecznie.
Witam, ja również właśnie czekam aż wyrośnie ciasto. To będzie pierwszy chlebek w moim życiu. Czy udało Ci się Tosiu wyliczyć jego wartości odżywcze i kcal na 100 g mniej więcej. ??
Witam.
Mam nadzieję, że chlebek udany, jeśli chodzi o kalorie to nie mam szczerze mówiąc pojęcia, dietetyka to nie moja dziedzina, ale mogę się zapytać znajomej o wyliczenie, jeśli to pilna sprawa.
Pozdrawiam.
W sprawie kaloryczności znam już odpowiedź, odsyłam Panią tutaj: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/razowiec-dla-poczatkujacych
Pozdrawiam.
Wykorzystałam właśnie Twój przepis. Napisze komentarz jak chleb się upiecze 😉
Przepis jest prosty i zagniata się szybko. Składniki też nie są przekombinowane a czy smacznie wyszyło? Jeszcze nie wiem ale pachnie smakowicie.
Czy będziesz miała coś przeciwko gdybym zamieściła ten przepis jako wypróbowany na blogu zdrowoodchudzamsie.blogspot.com
Mam nadzieję, że wypiek się udał.
Oczywiście, jeśli chlebek wyjdzie dobrze, to może Pani zamieścić go (z podaniem źródła) u siebie na blogu 🙂
Serdeczne pozdrowienia.