Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Pomieszaj mąkę, drożdże, żurawinę, cynamon i sól w dużej misce. Dodaj miód i puree z dyni. Zacznij zagniatać ciasto rękami. Po chwili, gdy już puree i miód zmieszają się z suchymi składnikami zacznij powoli dolewać mleko. Dolewaj i zagniataj aż uzyskasz ciasto o jednolitej, elastycznej konsystencji. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2.Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 15 centymetrowej foremce i uklep. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
pieczenie
25 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb przez ok 25 minut aż zbrązowieje z góry.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Anita 29 września 2018 o 15:36
    Ocena:

    Chleb pyszny tylko zamiast mleka krowiego użyłam kokosowego własnej produkcji i polecam piec 10 minut dłużej ale przy 175° wówczas wierzch się tak bardzo nie zbrązowi a ładnie przypiecze 🙂

  • Kasia 17 października 2014 o 13:51

    upiekłam pierwszy raz i mam nadzieję że ma być taki lekko kleisty? no chyba że dlatego że próbuję jeszcze nie do końca zimny.Właściwie smaczny np do dżemów.

    • Śliwka 22 października 2014 o 12:06

      Trudno mi powiedzieć, bo robiłam go już dość dawno temu, ale wydaje mi się, że kleistość tutaj nie jest efektem pożądanym. Może warto następnym razem mocniej go dopiec. Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej