Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Wszystkie składniki (z bobem), oprócz wody wrzuć do dużej miski. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać chleb. Zagniataj i dolewaj aż chleb osiągnie nieprzyklejającą się do rąk, przypominającą nieco ciepłą plastelinę, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2.Zagnieciony chleb wstaw do wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremki.Przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż chleb podwoi objętość.
pieczenie
35 min
pieczenie
3.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleb (wcześniej usuwając szmatkę) i piecz ok. 30-35 minut, aż zbrązowieje z góry. Wyjmij chleb z foremki, usuń papier do pieczenia i odstaw do ostygnięcia na kratce od piekarnika (aby chleb nie zagrzał się od dołu).
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Marta 27 lipca 2013 o 16:44

    Witam.
    Następny wspaniały chlebek wypróbowałam , oczywiście jak wszystkie przepisy i ten jest wspaniały. Szkoda że nie ma niektórych produktów cały rok ale sezonowo można wypróbować fantastyczne przepisy na chleb taki jak z cukinią, dynią, bobem. Wszystkie piekłam i są b dobre. Pozdrawiam.

  • miszka52 21 lipca 2013 o 12:58

    No właśnie, jakie te drożdże – świeże, suszone, czy instant?

  • Kamila 17 lipca 2013 o 20:34

    Witam,
    Czy drożdże maja być tradycyjne, czy suche? uwielbiam bób, w sezonie jem go codziennie, ale z chlebem jeszcze nie próbowałam. na pewno zrobię chlebek i z pewnością będzie pyszny.

  • Katarzyna 13 lipca 2013 o 14:47

    Dobry pomysł! Ja jak zwykle na przekór spróbuję dodać surowego…

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej