Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę i sól. Dodaj zakwas i powoli zacznij dolewać piwo pszeniczne. Zacznij zagniatać ciasto rękami w miarę nalewania. Zagniataj aż ciasto osiągnie konsystencję ciepłej plasteliny i nie będzie się kleić do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Koszyk do wyrastania chleba wyłóż folią do żywności. Obsyp ją mąką, chleb również oprósz mąką przed umieszczeniem go w koszyku. Umieść chleb w koszyku, uklep i przykryj koszyk folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin, aby powoli wyrastał.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Jeśli nie posiadasz koszyka do wyrastania chleba, uformuj z niego okrągły bochenek i ułóż na blasze. Możesz zablokować go po bokach zwiniętymi szmatkami, aby chleb \\\"skupił się\\\" na wyrastaniu w górę a nie wszerz. Przykryj go materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce. Przed upływem czasu wyrastania przygotuj żeliwny garnek. Odłącz od niego plastikowe elementy i wstaw do piekarnika razem z przykrywką. Rozgrzej piekarnik razem z garnkiem do 250 stopni i trzymaj w nim garnek co najmniej 30 minut. Po upływie tego czasu ostrożnie wyjmij garnek z piekarnika używając specjalnych rękawic. Zdejmij pokrywkę i zsuń delikatnie chleb do środka garnka. Przykryj przykrywką i wstaw do piekarnika. Po upływie 25 minut zdejmij przykrywkę, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze ok. 10 minut aż chleb zbrązowieje z góry. Wyjmij ostrożnie chleb z garnka i daj mu ostygnąć. Jeśli nie posiadasz żeliwnego garnka możesz również upiec chleb tradycyjną metodą, w temperaturze 200 stopni ok. 30-35 minut aż zbrązowieje.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Lenka 20 lutego 2014 o 19:21

    Witaj, a czy piwo można dać dowolne? Na pewno można ciemne, ale mnie korci, aby dokonać eksperymentu i wlać Karmi (?)
    🙂

    • Śliwka 20 lutego 2014 o 23:02

      Oczywiście piwo może być dowolne, Karmi też brzmi świetnie!:) Czekam na wyniki eksperymentu

  • asia 19 czerwca 2013 o 11:45

    A czy mozna zrobic ten chleb na zakwasie żytnim?bo tylko taki mam:-\

    • Śliwka 22 czerwca 2013 o 20:46

      Można, oczywiście. Jednak ostrzegam, że chleb będzie miał zupełnie inny smak, nie gorszy, ale inny.
      Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej