Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, drożdże, sól i kakao. Dodaj miód i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. W miarę dolewania, zagniataj ciasto rękami. Zagniataj i dolewaj wodę porcjami, aż ciasto osiągnie odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
wyrastanie
150 min
wyrastanie
2. Prostokątną formę o długości 15 cm wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp otrębami. Umieść ciasto w formie i przykryj formę materiałową szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny, aby ciasto znacznie urosło.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz ok. 30 minut. by sprawdzić czy chleb jest gotowy, wsadź do niego długą wykałaczkę. Jeśli ciasto się do niej nie przykleja, chleb jest gotowy. Odstaw bochenek do ostygnięcia poza formą.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Kataryna 3 marca 2015 o 13:23

    Kilka razy już piekłam ten chleb i zawsze trochę nazbyt się kruszył, ciasto przed pieczeniem było bardzo zbite. Tym razem uparłam się, że ma się udać, właśnie wyrabia się w maszynie, ale dodałam chyba z dwa razy więcej wody (1dl więcej na pewno). Tzn. ja częściowo zamieniam wodę na kefir, ale to chyba nie może być przyczyną aż takiej różnicy? Ciasto jest ładną kulką, tylko może ciut miększą niż poprzednio, na pewno nie jest za mokre.
    Nie rozumiem, jak autorce przepisu mógł się ten chleb udać z 200 ml wody.

  • Kataryna 30 stycznia 2015 o 16:10
    Ocena:

    Upiekłam, z tym że ponad połowę wody zastąpiłam kefirem – poprzednio piekłam bardzo podobny chleb wg, przepisu z innej strony i wydaje mi się, że kakao jakoś tak dodatkowo wysusza ciasto. Zresztą kefir nie potrzebuje żadnych usprawiedliwień. KEFIR ŻONDZI!!
    Dorzuciłam też trochę rodzynków, za mało moim zdaniem, należy sypnąć solidnie (inspiracja oczywiście z przepisu na czekoladowy na zakwasie).
    Chleb, dołącza do mojego egzotycznego repertuaru, obok (na razie tylko) bananowego (ale planuję zrobić pomarańczowy, kalafiorowy, buraczany i wszystkie inne najdziwniejsze pomysły z tego bloga!).

  • kasia 20 maja 2013 o 20:32

    witam,nie posiadam mąki chlebowej, czy jeśli dodam pszennej, chleb nie wyjdzie? pozdrawiam

    • Śliwka 24 maja 2013 o 11:03

      Proszę użyć normalnej mąki pszennej (w sklepach dostępna jest najczęściej „Luksusowa” typ 550). Nie wpłynie to znacznie na smak chleba.

      Pozdrawiam,

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej