Przed chwilą zamieściłam przepis na greckie chlebki Tsoureki. 

W przepisie w notce poniżej podała proporcje na 4 chlebki z pisankami. Tak naprawdę przyznam się do tego, że ulepiłam ich tylko 3. Z reszty ciasta przygotowałam 2 małe chałki, które chciałam Wam koniecznie pokazać.

Jest sobota rano, dlatego to ostatni moment na to, aby przygotować koszyczek z tradycyjną "święconką".  Jeśli w Waszej kuchni, dzieje się tak samo dużo jak w mojej, to zapewne brakuje Wam rąk do przygotowania wszystkich potraw. A ostatnią rzeczą o której macie czas pomyśleć, to właśnie wielkanocny koszyczek.

Aby wypełnić go ładnie wyglądającymi i smacznymi chałkami, wystarczy wykorzystać resztkę ciasta.

Nie musi to być Tsoureki, może to być ciasto z chałki z  żurawiną, czy nawet mlecznych bułeczek śniadaniowych. Dlatego nie zamieszczam poniżej konkretnego przepisu, prezentuję jedynie pomysł.

Moje chałki piekłam razem z wielkanocnymi, greckimi chlebkami. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Może zdążycie jeszcze ulepić swoje chałki :)

małe chałkimini chałkawypieki do święconki

Zapisz
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Gloria 7 kwietnia 2013 o 01:51

    Jestem zauroczona tym blogiem :)) pasją i kreatywnością…chlebki z pisankami są tego przykładem. Świetny, oryginalny pomysł.

  • Marta 6 kwietnia 2013 o 11:40

    Te chałki to mistrzostwo, nigdy jeszcze nie widziałm tak artystycznie wykonanej chałki.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis