Lubię potrawy mające swoją historię od wielu pokoleń.
Według pewnych dokumentów, bajgle, żydowskie bułeczki z dziurką, były po raz pierwszy wypiekane w Krakowie, w XVII wieku. Następnie emigranci żydowscy przenieśli je ze sobą do Nowego Jorku, dlatego te dwa piękne miasta są właśnie z bajglami kojarzone. Niektórzy mylą je z krakowskimi obwarzankami, ale to zupełnie inne pieczywo.
Bajgle to po prostu puszyste pszenne bułeczki, z charakterystyczną dziurką po środku. Przekrojone na pół, mają swój efekt, dlatego kanapki z bajgli przyciągają i zachwycają oko. Oprócz tego są po prostu pyszne.
Wszystko dzięki temu, że zanim wyrośnięte ciasto na bajgle trafia do piekarnika, gotuje się je chwilę w wodzie. Ich skórka jest cudownie złocista niczym bursztyn, a sam bajgiel bardzo puszysty.
Śliwka prezentowała już pyszne pszenne bajgle, a dziś polecam swój przepis na pełnoziarniste bajgle.
Bajgle wyszły wspaniałe 👍 Ideał
Cieszę się 🙂
Super:) upiekłam wczoraj pierwszy chleb po nocnej lekturze historii i poradnika. To jest moja ulubiona stronka z przepisami i zamierzam znaleźć tu swój ulubiony chleb :D:D
Super, bardzo się cieszę i mam nadzieję, że uda się znaleźć przepis na ulubiony wypiek 🙂
Jak bardzo ważne jest dodanie mąki typu 650? Nie mam takiej w domu i się zastanawiam czy z samej pełnoziarnistej mi wyjdą.
Z samej pełnoziarnistej mogą wyjść mocno zbite, ale zawsze można zaryzykować!
jaki ma typ mąka pszenna pełnoziarnista ? Czy można ją zastąpić typem 1850?
Producenci nie określają mąki pełnoziarnistej typem, ja przypuszczam, że od 1500 do 2000.
Uważam, że śmiało mąkę pełnoziarnistą można śmiało zastępować mąką graham (1850) lub razową (2000).
Zrobiłam, są boskie 🙂
Cieszę się, że się udały! Pozdrawiam 🙂
wspaniałe 🙂 na pewno upiekę 🙂
Warto 🙂