Przepis

mieszanie składników
3 min
mieszanie składników

1. Suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy. W rondelku podgrzewamy krótką chwilę maślankę. Ma być letnia, lecz nie gorąca.

wyrabiane ciasta
6 min
wyrabiane ciasta

2. Letnią maślankę powoli wlewamy do misy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy 6 minut. Po tym czasie ciasto powinno być zbite w mocną kulę.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Tak przygotowane ciasto wkładamy do obsypanej mąką misy i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut lub do podwojenia objętości.

formowanie i wyrastanie
30 min
formowanie i wyrastanie

4. Bułeczki formujemy na dowolny kształt np podłużne paluchy. Uformowane bułeczki odstawiamy na 20-30 minut.

dekorowanie
5 min
dekorowanie

5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy odłożonymi ziarnami.

pieczenie
20 min
pieczenie

6. Pieczemy bułeczki 15-20 minut.

Ocena czytelników: 2.25 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Nat 15 października 2022 o 21:36

    W jakiej temperaturze mają być pieczone te bułeczki?

  • Kataryna 16 sierpnia 2015 o 20:45
    Ocena:

    Faktycznie dosyć zbite te bułki, ale dobre. Ja piekłam z mąki orkiszowej 1050 (plus razowa pszenna), do tego dodałam trochę „mazi” z siemienia lnianego, w nadziei, że ciasto będzie delikatniejsze, no ale mimo wszystko nie można go takim nazwać. Więc w oryginalnej wersji to chyba muszą być dość hardkorowe bułki 😉 Potwierdzam też, że płynów trzeba było dodać znacznie więcej niż w przepisie.
    Ogólnie na pewno wrócę do tego przepisu, następnym razem może dodam miodu i rodzynków.

  • basia 2 czerwca 2014 o 18:57

    Bułki wyszły mi smaczne ale bardzo twarde. Dlaczego? Co zmienić, co poprawić?

    • Tosia 3 czerwca 2014 o 16:49

      Przepis jest specyficzny, bo z mąką z mąką pełnoziarnistą i orkiszową razową, więc nie są to typowo puszyste bułki, takie jak pszenne. Tak samo takiej bułki nie kupi się raczej w piekarni, bo nie jest nadmuchana, ale nie powinna być też zbita.
      Może następnym razem, oprócz maślanki, doda Pani więcej letniej wody i będzie wyrabiała ciasto, aż stanie się elastyczne? Albo dodałabym na próbę odrobinę pszennej mąki np. 50 g (wtedy tyle bym odjęła orkiszowej). Ten skromny dodatek mąki pszennej poprawi konsystencję bułek bardzo.

  • basia 31 maja 2014 o 18:00

    A czy zamiast cukru można dodać miód? Smak bardzo się zmieni?

  • karola 10 stycznia 2014 o 07:36

    hej 🙂 czy zamiast mąki orkiszowej mogę zrobić je z mąki żytniej razowej ??? 🙂

    • Tosia 10 stycznia 2014 o 14:55

      Hej 🙂
      Niestety w tym przypadku modyfikacja przepisy się nie uda. Bułki drożdżowe z mąki żytniej razowej wyjdą raczej twarde jak kamień.
      Pozdrawiam!

  • Asia 27 listopada 2012 o 14:02
    Ocena:

    Sugerujac sie wypowiedzia pani Oli dalam na wszelki wypadek 50 ml maslanki wiecej. Ciasto wyrobilo sie super. Skorka wyszla bardzo chrupiaca. Srodek byl dosyc zbity, ale maka byla ciezka wiec nie oczekiwalam pulchnych buleczek. W zwiazku z tym ze jestem zwolenniczka smacznych sniadan i tutaj musialam sprawdzic czy mozna zostawic uformowane buleczki na noc w lodowce. Eksperyment sie powiodl. Dzisiejsze sniadanie bylo pyszne.
    Pozdrawiam

    • Tosia 27 listopada 2012 o 21:39

      Witam,
      ciesze się, że bułeczki się udały. To prawda, mąką tutaj jest ciężką, w związku z czym, bułeczki te już z natury nie należą do tych lekkich i puszystych.
      Dziękuję także za informację, że przy tym przepisie możliwa jest wersja „nocna” bułeczek.
      Pozdrawiam serdecznie.

    • Lukasz 19 października 2016 o 13:37

      Witam. A czy przygotowane buleczki do pieczenia można zamrozić? Lub upieczone buleczki ( czy po odmrozeniu też będą super)

      • Tosia 20 października 2016 o 09:37

        Dzień dobry. Tak, upieczone bułki można śmiało mrozić. Potem wystarczy włożyć je na krótko do piekarnika i są super chrupiące 🙂

  • ola 20 października 2012 o 13:16
    Ocena:

    Zrobiłam wszystko według przepisu.Moim zdaniem brakowało mokrego składnika,któy mógłby całość zlepić.

    • Tosia 20 października 2012 o 13:22

      Mokrym składnikiem była tutaj maślanka (150 ml). Ciasto wyrabiałam mikserem i ładnie się wszystko „zlepiło”.
      Pozdrawiam.

  • Ola 19 października 2012 o 16:25
    Ocena:

    ”Bułeczki”wylądowały w koszu na śmieci 🙁 Dziwny przepis, ponieważ ciasto nie chciało się wyrobić. Przypominało trociny. Po upieczeniu zbite, surowe w środku, twarde jak kamień..Szkoda

    • Tosia 20 października 2012 o 10:12

      Przykro mi z tego powodu i zastanawiam się dlaczego u Pani nie wyszły. Czy któryś z etapów źle wytłumaczyłam lub może niechcący Pani o czymś zapomniała.
      Mi bułeczki bardzo smakowały, a wyszły mi z dokładnie takich proporcji jak podałam. Szkoda.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej