Od dawna przymierzałam się do eksperymentu z formowaniem chleba w nietypowy kształt.
Na co dzień piekę różnego rodzaju chleby, wyrabiane ręcznie, mikserem, specjalnie ukształtowane i takie wypiekane w formie. Przyznam, że jeśli mam czas i ochotę ubrudzić ręce ciastem, to lubię kształtować chleb własnoręcznie. Wtedy czuję, że mam większy kontakt z ciastem od podstaw i mam wrażenie, że taki chlebek jest bardziej mój, bo zrobiony od serca.
W tym tygodniu, zdecydowałam się na zabawę w uformowanie ciasta chlebowego w kraba, ponieważ przypadkiem, surfując po Internecie natrafiłam kiedyś na taki chleb.
Popularne są one szczególnie w piekarniach znajdujących się w przystani Fisherman's Wharf w San Francisco, które z resztą słynie ze świeżych i przepysznych krabów. Zatem chlebek można podawać jako dodatek do owoców morza, o które niestety trudno w Polsce (szczególnie właśnie kraby).
Myślę jednak, że lepiąc pancerz chlebowego kraba i formując szczypce, najlepiej będą się bawiły przy tym dzieci :) Może to być, więc idealna okazja do małej edukacji kulinarnej, ucząc dziecko poprzez zabawę szacunku do chleba, podstawowego ludzkiego pożywienia, wypiekanego już od czasów starożytności. Obecnie zabiegani ludzie są nauczeni korzystać z gotowych produktów i półproduktów, dlatego warto zaszczepić w dziecku pasję do wypiekania chleba w tradycyjny sposób i pokazać jak powstaje jedzenie od podstaw.
Chleb w kształcie kraba
Autor: Tosia
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Calkowity czas:
Porcje: 1
Skladniki
500 g mąki pszennej chlebowej
200 ml letniej wody
7 g drożdży typu instant
50 ml oliwy z oliwek
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 suszone papaje/rodzynki
jajko
Instrukcja
Przesianą mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Suche składniki ze sobą mieszamy.
Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem.
Gdy skończy się nam wodą dolewamy stopniowo oliwę i dalej zagniatamy.
Po 8-10 minutach ciasto będzie miało formę elastycznej kuli. Wkładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w cieple na godzinę.
Po podwojeniu objętości dzielimy ciasto na 3 części (jedna może być trochę większa, pozostałe tej samej wielkości).
Z 1 części formujemy owalny pancerz kraba.
Drugą kulę ciasta dzielimy na 4 części z której formujemy szczypce, czyli robimy wałeczek, który nacinamy na czubku nożem (widoczne na zdjęciu). Formujemy także 3 nogi w formie wałeczków. Czynność powtarzamy z drugą kulą.
Uformowane nogi i szczypce umieszczamy po obu stronach pancerza, czyli najpierw szczypce, potem 3 nogi i tak samo z drugiej strony. Staramy się złączyć ze sobą ciasto. Na środku, górnej części pancerza umieszczamy suszoną papaję lub rodzynki i tworzymy oczy.
Ukształtowanego kraba przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 45 minut. Gdy ciasto podwoi objętość, szczypce i nogi powinny się połączyć z pancerzem naszego chlebowego kraba.
Chlebek smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem z łyżką wody. Nogi i szczypce nacinamy ostrym nożem pod ukosem ( nie jest to konieczne).
Chlebek w kształcie kraba pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut, aż wierzch się zarumieni. Upieczony wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Wasze komentarze