Ten chleb zwycięża w moim rankingu na dotychczas ulubione bochenki. Jest po prostu pyszny, a do tego zrobiony wyłącznie na mące pełnoziarnistej i razowej, więc nie trzeba się tak bardzo martwić o linię. Jabłko w smaku jest niewyczuwalne, ale daje chlebowi niepowtarzalną, wilgotną konsystencję, co sprawia, że smak zbliżony jest do smaku chleba na zakwasie.
Chleb razowy z musem jabłkowym (prostokątna forma 20 cm)
- 1 duże jabłko
- pół filiżanki wody
- 250 g pszennej mąki pełnoziarnistej
- 200 g pszennej mąki razowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- ok. 100 ml wody
1. Przygotowujemy mus. Jabłko obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i podsmażamy na patelni z połową filiżanki wody. Smażymy aż jabłka zmiękną i stworzą jednolity mus. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Maki mieszamy w misce z suszonymi drożdżami i solą. Dodajmy mus i zaczynamy zagniatać, powoli wlewając wodę. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencję. Zagniatamy jeszcze przez 5 minut.
3. Prostokątną formę wysmarowujemy oliwą i posypujemy mąką (aby chleb się nie przykleił). Wkładamy ciasto wykładając nim formę i przykrywamy folią do żywności. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. obok rozgrzanego palnika) na 2,5 godziny.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
5. Po upływie czasu leżakowania, zdejmujemy folię i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut. Po pieczeniu
chleb musi ostygnąć, a żeby go wyjąć - okrój formę nożem.
Śliwka
Zapisz
Witam.
Dlaczego chleb musi przed krojeniem ostygnąć? :S
Proszę spróbować pokroić ciepły to Pan zobaczy, przyklei się do noża, od tego zacznijmy. Ciepłego nie można też jeść!
Dziękuję bardzo za odpowiedź (i przepraszam za powielenie pytania).
Chleb bardzo, bardzo dobry. Upieczony z mąki pszennej razowej pół na pół z mąką razową z 7 ziaren. Duże jabłko utarłam na tartce „papkowej” i dodałam na surowo. Dzisiaj czwartek a chleb wciąż pyszny i nie czerstwy (od soboty). Na bank będę powtarzała, bo bardzo mi posmakował.
Chleb rzeczywiście bardzo dobry. Ale małe pytanko, czy mąka pełnoziarnista i razowa to nie to samo?
Mąka razowa to zboże zmielone tylko raz, pełnoziarnista przynajmniej dwa razy, zatem posiada mniej otrębów, jest odrobinę mniej grubsza, ale bardzo podobna. Nie jest określana typem, bo czasem jest zmielona trzy razy, czasem dwa. Można je ewentualnie stosować zamiennie, po prostu razowa potrzebuje odrobinę więcej wody.
Więcej o mąkach: https://smakowitychleb.pl/porada/czy-z-tej-maki-bedzie-chleb-2/
Trelemorele-wydziwianie.To to samo-zależne , jaki mamy TYP mąki.
Nie jest to to samo, skoro mąka razowa jest grubsza 🙂 To jak powiedzieć, że zupa pomidorowa i krem z pomidorów to to samo. Mają inną konsystencję, chociaż są z tych samych składników.
No dobrze. A czym się różni mąka pełnoziarnista od razowej? Bo według mnie to to samo i trochę się pogubiłam.
Mąka razowa to zboże zmielone tylko raz, pełnoziarnista przynajmniej dwa razy, zatem posiada mniej otrębów, jest odrobinę mniej grubsza, ale bardzo podobna. Nie jest określana typem, bo czasem jest zmielona trzy razy, czasem dwa. Można je ewentualnie stosować zamiennie, po prostu razowa potrzebuje odrobinę więcej wody.
Więcej o mąkach: https://smakowitychleb.pl/porada/czy-z-tej-maki-bedzie-chleb-2/
Chleb zrobiony i zjedzony. Do automatu trzeba dodać więcej wody, około 120-130 ml. Jabłek niestety nieczułam w chlebie, może powinnam więcej zrobić musu.
Chleb zajmuje trzecie miejsce.
Bardzo dobry chlebek i długo utrzymuje świeżość. Polecam