Nie mam swojego ulubionego chleba. Czasami lubię chrupką skórkę i miękki miąższ jak w prawdziwej francuskiej bagietce, a czasami mam ochotę na coś całkowicie miękkiego i delikatnego. Te ostatnie określenia najlepiej opisują ten chleb z ryżem. Jest niezwykle delikatny, a przez miąższ przebijają się równie miękkie ziarenka ryżu, nadając mu wyjątkową konsystencję i wilgoć. U mnie utrzymał się w chlebaku przez 3 dni (aż w końcu zniknął) i ciągle smakował jak świeży.
Prezentowałam Wam już chleb ryżowy, który dzięki użyciu mąki ryżowej ma piękną popękaną skórkę. W tym przepisie przedstawię trochę prostszą wersję, gdyż nie zawsze można znaleźć mąkę ryżową, nawet w dużych supermarketach.
Przeczytaj przepis na chleb z ryżem i wypełnij dom zapachem smakowitego chleba!
Czy ryż można zblendowac?i dopiero. Dodać do chleba?
Można, ale wówczas wodę należy dodawać z wyczuciem, ciasto może być zbyt płynne.
Dzisiaj pierwszy raz wypróbowałam ten przepis…kilkadziesiat lat temu moja mam piekła chleb własnie na ugotowanym ryzu…pamietam ten smak do dzis..jeszcze z chlebowego pieca…Zrobiłam wg podanego przepisu jednak dałam świeże drozdze…Wyrósł.. ładnie sie upiekł..mam nadzieje, ze tez bedzie smakował mojej rodzinie…Bardzo bym chciała bo stawiam na własne wyroby..przetwory..wina ..zioła…itp..Pozdrawiam serdecznie i wszystkim życzę duzo zdrówka…:)
Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
Udanych wypieków!
Uwielbiamy ten chleb. Robię go bardzo często. Zawsze wychodzi, zawsze puszysty, mniam.
Pyszny chlebek..[ja piekłam w multicookerze] ..i polecam innym.
Piekę go dość często, dzieci go uwielbiają. Chciałabym zrobić wersję żytnia, czy wyjdzie równie dobry z mąka żytnia 720? Pozdrawiam Magda
Na mące żytniej raczej się nie piecze szybkich drożdżowych, więc może to być problem. Z mąki żytniej typ 720 jeszcze da się zrobić, mamy nawet taki przepis: https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni/ więc proponuję dodać po prostu do ciasta 100 g ugotowanego ryżu, ale to będzie zupełnie co innego niż chleb z tego przepisu. Nie gwarantuję, że zasmakuje dzieciom.
Pozdrawiam 🙂
Stał się moim ulubionym chlebem…
Łatwy do zrobienia i pyszny. Ten sam przepis wykorzystałam dając zamiast ryżu, musli namoczone w mleku…. Polecam
Super, ciekawa modyfikacja, dziękujemy za komentarz 🙂
Baaaaaaardzo dobry :))) Długo świeży. Ja dodaję jednakże więcej wody, bardziej nam wówczas pasuje jego konsystencja po upieczeniu. Eksperymentowaliśmy z kurkumą (ok), ale najbardziej na razie podbiła nasze serce opcja z ziołami (tymianek, oregano i estragon). Pycha!! Dziękujemy za przepisy! Pozdrawiamy
Dziękuję za komentarz. To mi dało do myślenia, by uwzględnić w przepisie dodatkową informację o wodzie. W końcu ryż może być ugotowany na wiele sposobów, np. taki na sypko sprawi, że ciasto będzie potrzebowało więcej wody 🙂
Ciesze się, że chleb smakuje, ja też bardzo lubię ten z ryżem.
Pozdrawiam.