Przepis

wyrabianie
wyrabianie
1. Rozpocznij od ugotowania ryżu. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu - następnie wysyp do miski i odstaw do wystygnięcia. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę pszenną, sól i suszone drożdże instant. Dodaj ugotowany i wystudzony ryż. Stopniowo zacznij wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż uzyskasz jednolitą, elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę. W zależności od stopnia ugotowania ryżu - ilość wody może się lekko różnić. Ciasto na tym etapie nie powinno być nadmiernie luźne.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na chleb z ryżem przykryj ściereczką i odstaw w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na około 1h lub do podwojenia objętości.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat kuchenny, lekko oprószony mąką i uformuj bochenek o dowolnym kształcie. Na tym etapie najlepiej jest włożyć ciasto do koszyka do wyrastania chleba lub użyć dużego durszlaka lub miski wyłożonej czystą ściereczką. Chleb z ryżem zachowa wówczas ładny kształt. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
nacinanie
nacinanie
4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopniC. Wyrośnięty bochenek chleba z ryżem wykładamy na blachę i nacinamy wg uznania ostrym nożem lub żyletką.
pieczenie
pieczenie
5. Chleb z ryżem pieczemy w 230 stopniach C przez około 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i dopiekamy chleb przez kolejne 15-20 minut lub do uzyskania ładnie rumianej skórki. Studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Jadwiga 12 marca 2024 o 08:11

    Czy ryż można zblendowac?i dopiero. Dodać do chleba?

  • Anna 22 lutego 2018 o 18:10

    Dzisiaj pierwszy raz wypróbowałam ten przepis…kilkadziesiat lat temu moja mam piekła chleb własnie na ugotowanym ryzu…pamietam ten smak do dzis..jeszcze z chlebowego pieca…Zrobiłam wg podanego przepisu jednak dałam świeże drozdze…Wyrósł.. ładnie sie upiekł..mam nadzieje, ze tez bedzie smakował mojej rodzinie…Bardzo bym chciała bo stawiam na własne wyroby..przetwory..wina ..zioła…itp..Pozdrawiam serdecznie i wszystkim życzę duzo zdrówka…:)

  • Magda 25 grudnia 2016 o 19:29
    Ocena:

    Uwielbiamy ten chleb. Robię go bardzo często. Zawsze wychodzi, zawsze puszysty, mniam.

  • Bożena 25 stycznia 2016 o 21:30

    Pyszny chlebek..[ja piekłam w multicookerze] ..i polecam innym.

  • Magda 18 lipca 2015 o 00:13

    Piekę go dość często, dzieci go uwielbiają. Chciałabym zrobić wersję żytnia, czy wyjdzie równie dobry z mąka żytnia 720? Pozdrawiam Magda

    • Tosia 20 lipca 2015 o 09:25

      Na mące żytniej raczej się nie piecze szybkich drożdżowych, więc może to być problem. Z mąki żytniej typ 720 jeszcze da się zrobić, mamy nawet taki przepis: https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni/ więc proponuję dodać po prostu do ciasta 100 g ugotowanego ryżu, ale to będzie zupełnie co innego niż chleb z tego przepisu. Nie gwarantuję, że zasmakuje dzieciom.
      Pozdrawiam 🙂

  • Kasiek38 14 marca 2015 o 10:05
    Ocena:

    Stał się moim ulubionym chlebem…
    Łatwy do zrobienia i pyszny. Ten sam przepis wykorzystałam dając zamiast ryżu, musli namoczone w mleku…. Polecam

  • sylaba 29 listopada 2012 o 21:21
    Ocena:

    Baaaaaaardzo dobry :))) Długo świeży. Ja dodaję jednakże więcej wody, bardziej nam wówczas pasuje jego konsystencja po upieczeniu. Eksperymentowaliśmy z kurkumą (ok), ale najbardziej na razie podbiła nasze serce opcja z ziołami (tymianek, oregano i estragon). Pycha!! Dziękujemy za przepisy! Pozdrawiamy

    • Tosia 29 listopada 2012 o 21:30

      Dziękuję za komentarz. To mi dało do myślenia, by uwzględnić w przepisie dodatkową informację o wodzie. W końcu ryż może być ugotowany na wiele sposobów, np. taki na sypko sprawi, że ciasto będzie potrzebowało więcej wody 🙂
      Ciesze się, że chleb smakuje, ja też bardzo lubię ten z ryżem.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej