Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy drożdże suszone, majeranek, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto na drożdżowy chleb do żurku zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto na chleb do żurku przekładamy na blat, odkrawamy mały kawałek, z reszty formujemy okrągły bochenek. Z kawałka ciasta robimy kuleczkę, którą dekorujemy wierzch chleba. Kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Chleb pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 20 minut, potem studzimy na kratce. Następnie przecinamy wzdłuż w 3/4 wysokości i wydrążamy. W chlebie serwujemy żurek, miąższ suszymy i ścieramy na bułkę tartą, a z \\\\\\\\\\\\\\\"czapeczki\\\\\\\\\\\\\\\" robimy kanapkę.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem
Czarnuszka? Pieprz? Małe ziarenka ale z charakterem dodają smaku! Smakowita pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej