Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut w ciepłym miejscu. w rondlu topimy masło, dodajemy posiekane zioła i przyprawy, studzimy.
formowanie
3 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 25-30 części, z każdej z nich formujemy kulkę.
formowanie
3 min
formowanie
4. Formę na babkę (z kominem) smarujemy masłem. Każdą kulkę moczymy w ziołowym maśle i układamy ciasno w formie.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chlebek pieczemy metodą góra-dół przez 30 minut. Studzimy, odwracamy formę do góry nogami i przerzucamy upieczony chlebek na półmisek.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej