Jogurtowe bułeczki 4 ziarna
Marzą Wam się bułeczki pełne ziaren? Pełnoziarniste bułki bywają zbyt ciężkie, więc tym razem dodałam jasną mąkę i dla lekkości – jogurt. Wybrałam 4 ziarna: słonecznik, pestki dyni, sezam i nasiona chia, ale w takich samych proporcjach można śmiało użyć innych ziaren. Wyszły idealnie!
Drożdże do domowych bułek
Drożdże są ważnym składnikiem jogurtowych bułeczke 4 ziarna. W przepisie używam drożdży suszonych instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Pytania o pieczenie bułek
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
150g ziaren dodać do bułek? trochę dużo. Czy może dodać 100g a 50g na wierzch?
Można zmodyfikować ilość ziaren zgodnie z własnymi preferencjami.
Czy z tego przepisu można opiec chleb?
Można. Można uformować bochenek i włożyć go na czas wyrastania do koszyka, albo upiec w foremce. Trzeba pamiętać tylko o wydłużeniu czasu pieczenia.
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i bułeczki sie rozlały na boki 😔 Pierwszy przepis z tej strony który się nie udał.
Bułeczki rozlewają się jak ciasto jest za luźne, ma za dużo drożdży lub za długo wyrastało. Powodów może być wiele 🙂
Witam, zrobiłam bułeczki z tego przepisu, użyłam 30 g świeżych drożdży (tak mi wyszło z internetowych przeliczników, a było to zanim pojawił się powyższy komentarz :/) i ciasto wyszło bardzo rzadkie. Musiałam dodać sporo mąki więcej i nie dodałam całej wody jak jest w przepisie – czy na pewno proporcje w przepisie są poprawne? Czy może to przez to, że użyłam tak dużo świeżych drożdży? Pozdrawiam
Zdecydowanie za dużo drożdży, świeżych wystarczy tutaj 10 g, czyli 1/10 klasycznej kostki
A czym wyrabiać ciasto? Rękoma czy berłem?
Czy te bułeczki można zrobić wieczorem i upiec rano? Oczywiście chodzi mi o garowanie w lodówce? U mnie tylko taka opcja wchodzi w grę 😉
Ile należałoby użyć świeżych drożdży zamiast instant ?
Dałabym 10 g świeżych drożdży, trzeba z nich jeszcze oczywiście zrobić zaczyn drożdżowy 🙂