Jogurtowe bułeczki 4 ziarna
Jogurtowe bułeczki 4 ziarna to pomysł na codzienne pieczywo, które nie tylko dobrze smakuje, ale też wspiera zdrowe nawyki. Upiekłem je, bo szukałem czegoś prostego, ale innego niż klasyczne pszenne bułki. Dzięki jogurtowi naturalnemu i pełnoziarnistej mące orkiszowej mają fajną strukturę i sycą na dłużej. A do tego ta chrupiąca posypka z ziaren… coś wspaniałego! To dzięki mieszance 4 ziaren, każda z bułeczek ma swoją unikalną teksturę. Ja użyłam słonecznika, pestek dyni, sezamu i nasion chia, ale możecie dobrać je według własnego gustu. Chodzi o to, żeby było różnorodnie i naturalnie.
Dlaczego warto piec z jogurtem?
Jogurt to nie tylko składnik do deserów. W pieczywie spełnia ważną rolę – wpływa na wilgotność i miękkość miąższu. Dzięki niemu bułeczki są dłużej świeże. Co ciekawe, wypieki z jogurtem były popularne już w kuchni bałkańskiej – tam chlebki i placki na bazie fermentowanych produktów mlecznych to codzienność.
W moim przepisie użyłam 150 g jogurtu naturalnego. Najlepiej, jeśli nie ma on dodatku cukru ani zagęstników – wtedy ciasto lepiej się rozwija. Połączenie jogurtu z wodą daje idealną konsystencję – ciasto jest elastyczne i łatwe do wyrabiania.
Mieszanka 4 ziaren – naturalna moc w małej bułeczce
Ziarna to nie tylko dekoracja. To źródło błonnika, witamin i minerałów. Słonecznik i dynia dają lekko orzechowy smak, sezam dodaje chrupkości, a chia wiążą wilgoć i nadają ciastu elastyczność. Dzięki nim bułki mają charakter i nie są nudne.
Co ważne, ziaren nie trzeba wcześniej prażyć – piekarnik zrobi to za nas. Ja najpierw lekko obtaczam bułeczki w ziarnach, zanim włożę je do piekarnika. Żeby ziarna dobrze się trzymały, smaruję wierzch białkiem jajka – to działa lepiej niż woda.
Sprawdzone dodatki do tych bułeczek
Jogurtowe bułeczki 4 ziarna smakują świetnie w towarzystwie świeżych warzyw, serów czy past roślinnych. Pasują zarówno do słonych, jak i słodkich dodatków – choć same w sobie są już bardzo wyraziste. Dzięki ziarnom i orkiszowi mają głęboki smak, który nie potrzebuje wiele więcej.
Zainspirujcie się innymi przepisami z bloga
Jeśli lubicie domowe pieczywo z ziarnami, sprawdźcie też inne przepisy z naszego bloga:
- bagietkę z batatem i słonecznikiem
- mleczny chleb na zakwasie z sezamem
- chleb tostowy z ziarnami
- wieloziarnisty chleb na zakwasie z ziarnami
Pochwalcie się swoimi wypiekami!
Jeśli upieczecie jogurtowe bułeczki 4 ziarna, dajcie znać, jak Wam wyszły. Napiszcie komentarz pod przepisem albo wrzućcie zdjęcie swoich bułek na Facebooka czy Instagram i oznaczcie Smakowity Chleb. Zawsze miło zobaczyć, jak różnie mogą wyglądać te same wypieki.
150g ziaren dodać do bułek? trochę dużo. Czy może dodać 100g a 50g na wierzch?
Można zmodyfikować ilość ziaren zgodnie z własnymi preferencjami.
Czy z tego przepisu można opiec chleb?
Można. Można uformować bochenek i włożyć go na czas wyrastania do koszyka, albo upiec w foremce. Trzeba pamiętać tylko o wydłużeniu czasu pieczenia.
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i bułeczki sie rozlały na boki ? Pierwszy przepis z tej strony który się nie udał.
Bułeczki rozlewają się jak ciasto jest za luźne, ma za dużo drożdży lub za długo wyrastało. Powodów może być wiele 🙂
Witam, zrobiłam bułeczki z tego przepisu, użyłam 30 g świeżych drożdży (tak mi wyszło z internetowych przeliczników, a było to zanim pojawił się powyższy komentarz :/) i ciasto wyszło bardzo rzadkie. Musiałam dodać sporo mąki więcej i nie dodałam całej wody jak jest w przepisie – czy na pewno proporcje w przepisie są poprawne? Czy może to przez to, że użyłam tak dużo świeżych drożdży? Pozdrawiam
Zdecydowanie za dużo drożdży, świeżych wystarczy tutaj 10 g, czyli 1/10 klasycznej kostki
A czym wyrabiać ciasto? Rękoma czy berłem?
Czy te bułeczki można zrobić wieczorem i upiec rano? Oczywiście chodzi mi o garowanie w lodówce? U mnie tylko taka opcja wchodzi w grę ?
Ile należałoby użyć świeżych drożdży zamiast instant ?
Dałabym 10 g świeżych drożdży, trzeba z nich jeszcze oczywiście zrobić zaczyn drożdżowy 🙂