Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do wysokiej misy, dodajemy drożdże oraz sól. W rondelku gotujemy mleko, aby osiągnęło temperaturę 35-40 stopni. W drugim rondelku rozpuszczamy masło i je studzimy. Mieszamy składniki w misce i stopniowo wlewamy letnie mleko. Gdy składniki się połączą dodajemy roztopione ciasto i dalej wyrabiamy. Po 6 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Kulę z ciasta wkładamy do misy i przykrywamy czystą ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

przygotowanie do drugiego wyrastania
2 min
przygotowanie do drugiego wyrastania

3. Koszyk do wyrastania lub misę obsypujemy płatkami owsianymi.

drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie

4. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy do koszyka i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięty bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nacinamy z wierzchu ostrym nożem.

pieczenie
30 min
pieczenie

6. Pieczemy przez około 30 minut lub do odpowiedniego zarumienienia. Wyciągamy, studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Janna 3 stycznia 2019 o 00:40

    Czy białko mogę zastąpić żelem z siemienia?

    • Tosia 3 stycznia 2019 o 23:07

      Widzę, że sporo ma Pani pytań, mam nadzieję, że równie chętnie będzie Pani te wszystkie wypieki odtwarzała w kuchni 🙂
      W normalnym przepisie gdzie byłoby jajko można by zastąpić je żelem z siemienia lnianego, ale tutaj białko jest tylko do posmarowania wierzchu, więc lniany żel się tu nie sprawdzi. Już lepiej pominąć etap smarowania, albo skropić chleb olejem.

  • Natalia 15 listopada 2018 o 13:09
    Ocena:

    Idealny! 🙂

  • Ania 11 stycznia 2018 o 18:33

    Chleb mleczny, ale w składnikach ani słowa o mleku… tylko w przepisie. Ile tego mleka?

  • Małgorzata 17 listopada 2017 o 18:06

    Chlebuś pycha, dzieciaki się zajadają ?

  • Marzena 5 sierpnia 2017 o 12:47

    Rewelacja!!! Pyszniutki, mięciutki-palce lizać!

  • Joanna 2 sierpnia 2012 o 20:51
    Ocena:

    Ten chlebek wyszedł doskonale 🙂 jest pyszny 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej