Ta bagietka nie nacieszyła moich oczu zbyt długo. Gdy tylko wyjęłam ją z piekarnika, udało mi się zrobić zdjęcie i zniknęła rozrywana przez wygłodniałych gości:) Przy okazji okazało się, że ciepły, domowy chleb na zakwasie to świetna imprezowa przekąska. Do tego hojnie nasmarowana Smakowitą...mmmm pycha!
Pozytywnie zaskoczyła mnie podczas pieczenia, gdyż zwykle jestem przyzwyczajona, że chleb na zakwasie urośnie lekko poza piekarnikiem, a podczas pieczenia już znacznie nie powiększa swojej objętości. Tymczasem ta bagietka wystrzeliła mi pięknie do góry po wsadzeniu do piekarnika, co w konsekwencji dodało jej delikatności w smaku.
Witam,
Czy na mące orliszowej typ 1850 proporcja skladnikow pozostaje taka sama?
Ilość dodanej wody na pewno się zwiększy. Polecam dodać tylko część mąki pełnoziarnistej, wówczas pieczywo nie straci na lekkości. Proszę dolewać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
A z mąki żytniej 720, zamiast orkiszowej też wyjdzie?
Z samej żytniej się nie uda.
Mamy bagietki z dodatkiem żytniej mąki https://smakowitychleb.pl/bagietki-na-zakwasie-zytnim/
czy może być zakwas orkiszowy ?
Może, proporcje bez zmian 🙂
np 550 lub 650? pszenna
Tak 🙂
wyszla:)))))))))))))))))) pychA
drugi raz robie,,,,!!!!ale mam tylko 200 g orkiszowej..jakiej reszte 100 dodac???
W takim razie pszenną 550 lub typ 650 🙂
Smacznego!
mam tylko pszenna orkiszowa typ 450:( czy wyjdzie??
Wyjdzie 🙂